Zuzana Vajayová Od Vás

Solárna elektráreň na streche kulturáku

Takáto je odpoveď na otázku, čo za veľké čudo nám to vyrástlo na streche nášho kulturáku.

Niet sa čomu čudovať, keďže alternatívne zdroje energií sú v dnešnej dobe jednoducho in. Nie len z dôvodu šetrenia, veď vietor a slnko sa zatiaľ spoplatniť nedajú, ale aj z dôvodu nevyčerpateľnosti obnoviteľných zdrojov energií.

Na úvod treba povedať, že jednu fotovoltaickú elektráreň (FtE) na Orave už máme a to v neďalekej Párnici. No a ďalšia v týchto dňoch vyrástla priamo v centre Dolného Kubína. Presnejšie na streche tunajšieho kulturáku o výmere 1200 m2 sú nainštalované stojany na solárne panely s neuveriteľným výkonom 99,9 kWp.

Konateľ spoločnosti, ktorá sa rozhodla zámer už spomínanej solárnej elektrárne realizovať zdôvodnil výber lokality nasledovne: „Strecha MsKS je pre tento zámer, ako stvorená. Nie len preto, že sa nám podarilo pomerne rýchlo dopracovať sa k odbernému miestu, ktoré spĺňalo naše požiadavky, týkajúce sa orientácie a osvitu. No a po dohode s majiteľmi budovy sme začali so samotnou realizáciou vo výške 250 tisíc eur s návratnosťou 8 rokov pri súčasných výkupných cenách elektriny 387,65 eur za MWh. Samotná elektráreň by mala byť spustená prvého júla tohto roku. No a čo sa týka ďalšej elektrárne, ktorú by sme chceli na Orave vybudovať, keďže ešte nemáme dotiahnuté všetky záležitosti, podrobnosti bližšie konkretizovať zatiaľ nebudem“, dodáva na margo celého projektu Michal Josai.

Spokojnosť s využitím strechy neskrýva ani samotné vedenie MsKS, ktoré v týchto neľahkých časoch hľadá a šetrí finančné prostriedky, kde sa len dá. Cena prenájmu je 1,70 eur/m2 na rok, čo predstavuje ročný prínos viac než dvetisíc eur. „Navyše nám investor sľúbil, že v prípade predĺženia zmluvy, ktorá je podpísaná na sedem rokov a tri mesiace, zafinancuje rekonštrukciu strechy“, hovorí riaditeľka MsKS Jana Greššová.

Zdroj: Boris Hrudál

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM