Jakub Forgács Správy

Slovenska sa dotkol terorizmus: Fico potvrdil, že naši horolezci neprežili brutálny masaker

Dvaja slovenskí horolezci Peter Šperka a Anton Dobeš sú medzi obeťami sobotňajšieho teroristického útoku v Pakistane. Totožnosť slovenských horolezcov identifikoval slovenský konzul v Iráne. V Karáčí ľudia zapaľovali sviečky na protest proti útoku na horolezcov.

Ilustračný obrázok k článku Slovenska sa dotkol terorizmus: Fico potvrdil, že naši horolezci neprežili brutálny masaker
Zdroj: Webnoviny.sk

Vláde dnes totožnosť slovenských občanov oficiálne potvrdil konzul pôsobiaci v Iráne. „Slovensko nebolo nikdy tak dotknuté terorizmom, ako v prípade usmrtenia dvoch slovenských horolezcov,“ povedal premiér. Vláda je podľa premiéra pripravená poskytnúť súčinnosť pri prevoze tiel pozostalých na Slovensko. Pomoc pri prevoze ponúkla aj pakistanská strana, pokiaľ by sa však podľa Fica čas naťahoval, Slovensko vyšle do Pakistanu vládny špeciál.

Miestni ozbrojenci cez víkend zaútočili na skupinu zahraničných horolezcov. Incident pod osemtisícovkou Nanga Parbat podľa miestnych oficiálnych zdrojov neprežili desiati cudzinci vrátane dvoch Slovákov a jeden pakistanský vodca, ktorých páchatelia prezlečení za policajtov zastrelili zblízka v základnom tábore.

Údajní moslimskí fundamentalisti horolezcov prepadli ešte v sobotu večer miestneho času v ťažko prístupnej oblasti na úpätí himalájskej veľhory, ktorá bola doteraz považovaná za bezpečnú. Miestne úrady na útok zareagovali evakuáciou zvyšných približne 40 horolezcov z Nanga Parbat a zrušením všetkých ďalších výstupov počas tohtoročnej letnej sezóny. K útoku sa prehlásil pakistanský Taliban a mala to byť pomsta. Polícia incident vyšetruje a zadržala už niekoľko podozrivých.

Foto: ilustračné

Slovenska sa dotkol terorizmus: Premiér Fico potvrdil, že naši horolezci nepreži
1
Galéria
Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM