Jozef Legéň Hokej

Slováci chcú prelomiť prekliatie s Fínskom: Príďte našim fandiť v tento krásny deň k Telke v meste

V posledných dvoch stretnutiach proti Suomi sa Slovenským hokejovým reprezentantom nepodarilo ani skórovať, navyše s nimi nevyhrali už dlhých deväť rokov. Na námestí Andreja Hlinku sa bude tento strhujúci, existenčný zápas vysielať na veľkoplošnej televízii, pridťe našich podporiť a fandiť.

Ilustračný obrázok k článku Slováci chcú prelomiť prekliatie s Fínskom: Príďte našim fandiť v tento krásny deň k Telke v meste
Zdroj: Dnes24.sk

Príďte našich hokejistov podporiť a zaplňme námestie skvelou atmosférou, tak znie heslo pre dnešný deň. Zverenci trénera Vladimíra Vůjteka sa stretnú s domácimi reprezentantmi dnes o 17.30 hod. v Helsinskej Hartwall Aréne.

„Dnes sa Hlinkovo námestie premení na veľkú arénu fanúšikov, takže všetkých priateľov aj nepriateľov Telky v meste pozývame na hromadnú podporu našich hokejistov. Žilina bude dnes najhlučnejsím mestom na Slovensku, " zvoláva fanúšikov organizátor živého prenosu Telky v meste Peter Koštál.

Fíni sú favorit

Slováci si s domácim výberom zahrali hneď v druhom zápase základnej B-skupiny. Vtedy podali dobrý výkon, no sklamala ich koncovka a nakoniec prehrali 0:2. „Myslím si, že to bol doteraz náš najlepší zápase na šampionáte. Boli sme lepší ako domáci hráči, len škoda, že sme nedokázali streliť góly. Máme v pamäti oba posledné zápasy, ktoré sme s nimi hrali na MS. Oba boli vyrovnané, no bohužiaľ sme im ani v jednom nedali gól. Veríme, že teraz to konečne pretrhneme,“ povedal hlavný tréner.

Jeho zverenci sa musia opäť pripraviť na mimoriadne rýchly, technický a ofenzívny hokej domácich, ktorí sú známi excelentným korčuľovaním. Navyše ich bude hnať vypredaná Hartwall Aréna. „Budú pod väčším tlakom, ale na druhej strane budú mať veľkú podporu fanúšikov. Domáce prostredie je vždy určitá výhoda,“ pokračoval tréner.

Suomi víťaz skupiny

Fíni vyhrali helsinskú základnú skupinu so šestnástimi bodmi, keď podľahli iba USA 3:5, pričom dve víťazstvá nad Lotyšskom a Nemeckom zaznamenali po predĺžení. Lídrom tímu je Petri Kontiola, ktorý v siedmich dueloch nazbieral dokopy 12 bodov za šesť gólov a rovnaký počet asistencií. Výborne mu sekundujú aj spoluhráči z prvého útoku osembodový Juhamatti Aaltonen a Janne Pesonen, ktorý nazbieral šesť kanadských bodov. "Prvý útok majú naozaj veľmi silný. Hráči figurujú na špici kanadského bodovania. Ťažko hrať nejakú osobnú obranu, no musíme si na nich dávať väčší pozor,“ pokračoval Vůjtek.

Vbránke predvádza výborné výkony Antti Raanta, ktorý má priemer 1,74 gólu na zápas a až 93,97-percentnú úspešnosť zákrokov. Navyše pred posledným skupinovým zápasom sa k mužstvu pripojil Mikael Granlund z Minnesoty Wild.

„Štvrťfinále proti domácemu mužstvu bude určite fantastický zážitok. Už sme s nimi odohrali jeden dobrý zápas, takže si musíme veriť. Opäť bude veľmi dôležitý začiatok a keď sa nám vydarí ako proti USA, môžeme potrápiť hocikoho,“ uviedol brankár Rastislav Staňa. „Už nemáme čo stratiť a musíme si to užiť. Teraz budú zápasy len a len náročnejšie, no šanca tam je, tak prečo ju nevyužiť. Sme v pozícii outsiderov a súperov môžeme len potrápiť. Táto pozícia nám vyhovuje viac,“ dodal.

Slováci majú horšiu bilanciu

Slováci majú s Fínmi celkove výrazne horšiu bilanciu. Z 24 doterajších zápasov zvíťazili iba v piatich, trikrát remizovali a až šestnásťkrát prehrali s celkovým skóre 54:75. Slováci pritom ťahajú už deväťročnú sériu bez výhry. Ich posledný triumf sa datuje do roku 2004, keď svojich súperov zdolali 5:2 v základnej skupine MS v Ostrave.

Slovenskí hokejisti nastúpia na štvrtkový štvrťfinálový súboj v modrých dresoch, Fíni v bielych. Duel povedú hlavní rozhodcovia Antonín Jeřábek z Česka a Američan Keith Kaval, na čiarach im budú asistovať Petr Blümel (ČR) a Johnathan Morrison (USA). Jeřábek a Morrison rozhodovali aj prvý vzájomný súboj SR s Fínskom na MS v základnej helsinskej skupine.

Zostava SR: Staňa – Sekera, Mezei, Jurčina, Vydarený, Sersen, Mihálik, Švarný – Radivojevič, Surový, Kopecký – Miklík, Kukumberg, Záborský – Šatan, Ölvecký, Hudáček – Haščák, Bližňák, Daňo – Bartek

Predpokladaná zostava Fínska: Raanta – Hietanen, Lepistö, Laakso, Mäntylä, Jalasvaara, Väänänen, Kukkonen, Melart – Aaltonen, Kontiola, Pesonen – Salminen, Koskiranta, Korpikoski – Savinainen, Granlund, Pihlström – Anttila, Hytönen, Hagman

foto: Telka v meste

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM