Jozef Legéň Rôzne

Slnečné kolektory či PET fľaše: Stanica ukazuje ako sa to dá ekologicky...

Kultúrne centrum (KC) Stanica Žilina-Záriečie využíva od júla štyri slnečné kolektory na ohrev vody v sprchách a toaletách. Okrem slnečných kolektorov, je príkladom, ako sa dá s minimálnymi nákladmi postaviť funkčný a moderný divadelný priestor s 200 miestami na sedenie.

Ilustračný obrázok k článku Slnečné kolektory či PET fľaše: Stanica ukazuje ako sa to dá ekologicky...
Zdroj: TASR

Kolektory boli nainštalovalované vďaka projektu Eko ďalej, ktorý získal podporu 7000 eur z Nadačného fondu Živá energia.
„Slnečné kolektory by sme si inak nemohli dovoliť kúpiť, pretože sme nezisková organizácia. Výhodou je aj to, že vďaka tejto podpore môžu stovky návštevníkov Stanice hlavne v lete mať teplú vodu. V toaletách a sprchách sa zvýšil komfort, a tým pádom šetríme aj finančné náklady, ktoré môžeme investovať do kultúrneho programu,“ povedal Róbert Blaško z OZ Truc sphérique, ktoré prevádzkuje KC Stanica.

Kultúra ale aj lístok na vlak

Kultúrne centrum v budove stále funkčnej železničnej zastávky Žilina-Záriečie je podľa neho od roku 2003 spojením nezávislého kultúrneho priestoru, umeleckého laboratória a kolektívu aktivistov. „Patrí do medzinárodnej siete nezávislých kultúrnych inštitúcií, ktoré vznikli na báze občianskych iniciatív mladých ľudí revitalizujúcich prázdne industriálne a obchodné objekty na priestory pre súčasné umenie a kultúrno-sociálne aktivity. Okrem festivalov, predstavení, koncertov, premietaní, výstav, workshopov, rezidenčného centra pre mladých umelcov, kaviarne a ďalších aktivít, stanica naďalej slúži ako čakáreň a predajné miesto lístkov na vlak zo Žiliny do Rajca,“ uviedol Blaško.

Alternatívny prístup

Doplnil, že nadačný fond Živá energia umožnil realizáciu projektu, ktorého zámerom bolo dovybavenie divadelného štúdia Stanice-Záriečie sprchami a toaletami so solárnym ohrevom vody a využitím získaného tepla na doplnkové vykurovanie priestorov Stanice. „Budova S2, zhotovená z alternatívnych materiálov s využitím pivných prepraviek, PET fliaš, slamených balíkov, hlinených omietok a dreva, je príkladom, ako sa dá s minimálnymi nákladmi postaviť funkčný a moderný divadelný priestor s 200 miestami na sedenie. K vybaveniu budovy pribudli slnečné kolektory a bivalentný 500-litrový bojler. Tie prispejú ku zvýšeniu komfortu účastníkov letných akcií a lepšej kvalite hygienického zázemia pre stovky umelcov a dobrovoľníkov. Vďaka podpore Fondu v Stanici pribudol navyše aj nový systém zachytávania dažďovej vody, ktorá sa využíva v toaletách, a tým šetrí pitnú vodu,“ dodal Blaško.

Živá energia

Nadačný fond Živá energia je výsledkom spolupráce ZSE a Nadácie Ekopolis. „Jeho cieľom je podpora projektov prispievajúcich k rozvoju využívania obnoviteľných zdrojov energie, k úsporám energie, ako aj k osvete a vzdelávaniu v tejto oblasti. Fond je financovaný z predaja produktu Živá energia spoločnosti ZSE Energia, a. s. Od vzniku v roku 2009 pomohol fond Živá energia 40 projektom v celkovej hodnote vyše 210.000 eur,“ informovala Eva Ščepková z externej komunikácie Nadácie Ekopolis.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM