Soňa Vanovčanová Rôzne Správy

Skvosty žilinského archívu: Záťah na šmelinárov, haldy zabaveného tovaru vás prekvapia!

V žilinských archívnych dokumentoch nájdeme nepochybne veľa skvostov. Keďže mestské kroniky vo všeobecnosti prinášajú dôležité informácie nielen o udalostiach, ale aj o každodennom živote komunít, nazreli sme do najstaršej zachovanej žilinskej. Tú začal viesť kronikár František Anton v roku 1947.

Ilustračný obrázok k článku Skvosty žilinského archívu: Záťah na šmelinárov, haldy zabaveného tovaru vás prekvapia!
Zdroj: TASR

Po druhej svetovej vojne, keď sa hospodárstvo spamätávalo z jej hrôz, bol na trhu nedostatok úplne všetkého. Takáto situácia nahrávala do karát pašerákom a priekupníkom, ktorí predávali svoj tovar aj na žilinskom trhovisku, podľa kontrolných úradov, za premrštené ceny. Takýto tovar sa do Žiliny dostával najmä cez pohraničné územia Kysúc s Poľskom.

Koncom roka 1947 sa aj kvôli problémom čierneho obchodu zišla v zasadacej sieni Okresného národného výboru v Žiline Okresná kontrolná komisia, ktorá sa zaoberala aj problematikou čierneho obchodu, ktorému sa stále nesmierne darilo. Hospodárska kontrolná správa (HKS) tak predložila kontrolnej komisii správu vedenia HKS, ktorá podala v novembri roka 1947 až 106 väčších oznámení proti čiernym obchodníkom. Najväčší rozruch vraj spôsobila „textilná veľkoaféra“ v Žiline.

Odhalená bola zatknutím trhovníka – „veľkošmelinára“ ako ho nazýva dobová kronika. Priekupníkovi z Čadce bolo zhabaných 8000 metrov látky a 240.000 Kčs v hovotosti, väčšie množstvo zlatých hodiniek a zlatých dukátov.

Vyšetrovaním tohto „čierneho obchodníka“ boli odhalení ďalší „predražovatelia“ textílií najmä v Žiline. Ďalším veľkým zásobovacím problémom bolo zmiznutie zásob v Lietavskej Lúčke, kde HKS odhalila „veľkošmelinu“ s múkou a inými potravinami. V tomto prípade zmizlo 15 vagónov múky, 1 vagón cukru, množstvo kakaa a čokolády. Kontrolná komisia vykonala trestné opatrenia na potrestanie všetkých, ktorí boli zúčastnení na rozkrádaní zásob.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM