Adela Fruckova Kultúra

Skvost mesta mení tvár k lepšiemu a chcú ho otvoriť ešte tento rok: Aktuálne fotky zo žilinskej synagógy

Investícia do plánového architektonického skvostu Žiliny sa ráta v státisícoch eur. Otvorenie budúceho kultúrneho uzla v centre mesta sa plánuje už v tomto roku v decembri. Prinášame vám aktuálne fotky z rekonštrukcie žilinskej synagógy.

Ilustračný obrázok k článku Skvost mesta mení tvár k lepšiemu a chcú ho otvoriť ešte tento rok: Aktuálne fotky zo žilinskej synagógy
Foto: Adela Fruckova

Budova neologickej synagógy patrí k najkrajším a z hľadiska architektúry najdôležitejším židovským stavbám na Slovensku. Stavba stojí na mieste pôvodnej synagógy z roku 1881. Modernú budovu s kupolou projektoval svetoznámy nemecký architekt Peter Behrens. Výstavba prebiehala v rokoch 1928 až 1931.

Obrovská investícia

Obrovská rekonštrukcia projektu Novej synagógy si vyžiadala a neustále vyžaduje obrovský balík peňazí. Podľa slov Mareka Adamova si nákladná rekonštrukcia už vyžiadala okolo 700 000 tisíc eur, stále je k dispozícii okolo 250 000 tisíc eur a zrejme bude potrebné zohnať ešte čiastku okolo 150 000 tisíc. „Zlé správy sú v rámci akustiky. Skúšali sme tu zrealizovať už pár koncertov, no akustický priestor je momentálne vhodný pre zbory a živú hudbu, naopak nie pre elektronickú hudbu. Budeme to však neskôr riešiť,“ hovorí realizátor Marek Adamov.

Nečakané objavy

Rekonštrukcia synagógy prináša realizátorom stavby aj rôzne prekvapenia. „Ešte nedávno sme objavili nové okná, ktoré boli zamurované. Nevieme ani kedy, neboli totiž nakreslené ani v Behrensových výkresoch. Podľa nich však môžeme rekonštruovať aj iné veci, ktoré sme predtým neplánovali. Rovnako je to aj s organovou emporou, organ tu nikdy nestál, empora tu bola. Päť rokov sme boli presvedčení, že ju nejdeme stavať, pretože z výkresov architekta to nebolo jasné a teraz sme našli dva otvory v stene, ktoré nám napovedali ako by sme ju mohli postaviť, tak to ideme nakoniec zrealizovať,“ hovorí Adamov.

Ten zároveň dodal, že k finálnej verzii Novej synagógy ostáva ešte dlhá a tŕnistá cesta. Spoločnými silami však môže nielen široká verejnosť Žiliny čerpať už v decembri prvé kultúrne ovocie, ktorá táto majestátna kultúrna dominanta so sebou prinesie.

OBRAZOM: Zábery z rekonštrukcie synagógy v Žiline
12
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM