Adela Fruckova Od Vás

Skúška dospelosti odštartovala aj v našom meste: Reportáž z maturít na žilinskom gymnáziu

Písomné maturity už začali a to aj pod Dubňom. Zavítali sme na jedno zo žilinských gymnázií, aby sme vám priniesli, aké boli prvé pocity maturantov po skúške zo slovenského jazyka.

Ilustračný obrázok k článku Skúška dospelosti odštartovala aj v našom meste: Reportáž z maturít na žilinskom gymnáziu
Foto: Adela Fruckova

Aj Gymnázium Veľká Okružná dnes zaplnili slávnostne oblečení študenti. Začali sa totiž písomné maturity zo slovenského jazyka a literatúry. Žiaci dostali spolu 64 úloh. Na ich vypracovanie mali 90 minút. Následne maturanti písali sloh, na ktorý bolo vyhradených 150 minút. Vyberali zo štyroch tém. Vybrali sme sa na miesto, aby sme zistili, aké sú ich pocity po prvej časti skladania písomnej skúšky dospelosti.

Niektorí zažívajú stres, iným nechýba sebavedomie

Žiaci mali len niečo vyše pol hodiny na obednú prestávku, po teste zo slovenského jazyka nasledoval sloh. Maturantku Dorotku z triedy všeobecného zamerania na Gymnáziu Okružná sme vyspovedali hneď pred dverami školy. „Slovenčiny som sa nebála skoro vôbec, ale teraz z toho nemám bohvieaký pocit. Teraz sa tu všetci hádame, čo ako bolo ťažké,“ objasňuje stresujúcu maturitu a dodáva: „Dnes ideme ešte písať písať sloh, ale isto bude najťažšia angličtina, ktorá nás čaká zajtra.“

Pred triedou sme odchytili pár študentiek Gymnázia Veľká Okružná. Ako prvá sa vyjadrila štvrtáčka Danka: „Bolo to v pohode, ale v teste zo slovenského jazyka boli dosť náročné otázky. To sme veru nečakali. Času bolo aj veľa, to bolo podľa môjho názoru aj zbytočné,“ uviedla, do reči jej však skočila spolužiačka Andrea: „Ja som napríklad nestíhala vôbec, podľa mňa je to dosť individuálne, čo ako kto stíhal,“ uviedla svoj názor a doplnila, že najväčšie obavy má zo slohovej časti.

Štvrtáka Martina sme vyrušili pri desiate a na prekvapenie odpovedal s pokojom partizána: „Bolo to pomerne ťažké, ale pre mňa napríklad nie. Záleží ako pre koho,“ vyjadril sa na otázku, aká bola náročnosť testu zo slovenského jazyka a keď sme z neho páčili, či nemá ani štipku strachu z nasledujúcich maturitných skúšok zo smiechom dodal: „Nebojím sa ničoho, dám to bez problémov.“ Po škole chce ísť mladý maturant do Brna na Masarykovu univerzitu, chce študovať informatiku.

Elektronické maturity väčšina odmietla

„Tento rok prebieha maturita úplne bez nejakých zvláštností, žiaci sú pripravovaní kvalitnými pedagógmi, takže by skúšku mali zvládnuť,“ hovorí pre Žilina 24 riaditeľka školy Adriana Randíková. Na náročnosť testu zo slovenského jazyka sa vyjadrila súhlasne: „Áno, pozrela som si s predsedami niektoré otázky a aj oni konštatovali, že niektoré otázky boli náročné, ale zvládnuť sa to dalo,“ uzatvára.

Niektorí stredoškoláci tento rok maturujú cez počítač. Ako sme sa dozvedeli, takáto ponuka prišla aj na Okružnú. „Naši žiaci dostali možnosť maturovať aj elektronicky, 22 z celkovo 148 maturujúcich tento rok aj túto možnosť využilo,“ povedala nám riaditeľka GVOZA. Výhodou takýchto skúšok je, že takýto študenti vedia výsledky hneď, sú to však neoficiálne výsledky.

V stredu čakajú maturantov testy z cudzích jazykov. Maturanti, ktorí si vybrali ako jeden z maturitných predmetov matematiku, budú písať test vo štvrtok. Týždeň písomných maturít v piatok uzavrú žiaci zo škôl národnostných menšín, ktorých čaká test a slohová práca z maďarčiny či ukrajinčiny. Oficiálne výsledky písomných maturít dostanú žiaci 6., resp. 7. mája. „Stres si zažívam spolu so žiakmi, pretože mnohých som vyučovala a mnohých poznám. Chcem ich povzbudiť, podporiť ich, dodať im odvahu, pretože v strese často pochybia aj tí vzornejší jedinci,“ prezadila nám riaditeľka.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM