Jozef Legéň Kultúra

Skromné začiatky Staromestských slávností: Pódium z lešenárskych trubiek a ozvučenie z Avie...

Už o pár dní rozhýbu Žilinu Staromestské slávnosti, ktoré sa časom stali najväčším kultúrnym podujatím v meste a v širokom okolí. Každoročne ich navštívia tisíce návštevníkov. Pretože ide o jubilejný 20. ročník Staromestských slávností, prinášame vám článok o ich histórii.

Ilustračný obrázok k článku Skromné začiatky Staromestských slávností: Pódium z lešenárskych trubiek a ozvučenie z Avie...
Zdroj: YouTube.com

Aj v tomto roku pripravilo Mesto Žilina od štvrtka 29. do soboty 31. mája pestrý program, v ktorom si každý niečo nájde. Kompletný program podujatia si môžete pozrieť tu. Nás však zaujímalo, aké boli začiatky tohto najväčšieho podujatia nášho mesta. A veru, začínali takpovediac na kolene…

Prvýkrát ešte v roku 1995

História Staromestských slávností sa začala písať v septembri roku 1995, kedy sa uskutočnil prvý ročník tohto podujatia pod názvom Žilinské trhy ľudových a umeleckých remesiel. Remeselné trhy a kultúrny program bol zameraný najmä na prezentáciu folklórnych súborov. Trhy sa konali na vtedajšom Námestí Ľudovíta Štúra a hlavnými organizátormi, okrem Mesta Žilina, boli Zbor Žilincov, Regionálne osvetové stredisko a Živnostenské spoločenstvo.

Tribúna z lešenárskych trubiek a Avia s megafónmi

Druhý ročník v roku 1996 mal názov Žilinské dni vzdelanosti, remesiel a podnikania a bol zameraný najmä na prezentáciu umeleckých a úžitkových remesiel a organizáciu odborného seminára o vzdelávaní. Prvé dva ročníky boli skutočne nízko nákladové a z dnešného pohľadu svojpomocné. Tribúna bola zhotovená z lešenárskych trubiek a ozvučenie priestoru bolo zabezpečené vozidlom Avia a megafónmi.

Prelomový rok

Prelom nastal v roku 1997, kedy podujatie dostalo dnešný názov Staromestské slávnosti. Tretí ročník zmenil nielen názov, ale aj priestranstvo a s hlavným programom sa presunul na práve zrekonštruované Námestie Andreja Hlinku. Taktiež tribúna a ozvučenie boli na oveľa vyššej úrovni.

Novú tribúnu aj pre iné podujatia Mesto Žilina zakúpilo v roku 1999. Od roku 2002 prebiehal kultúrny program na oboch námestiach súčasne. Na Námestí Andreja Hlinku býval program zvyčajne hlučnejší, vystupovali tam hlavne rockové kapely a speváci populárnej hudby. Na Mariánskom námestí býval program komornejší, bol tam priestor pre zborový spev, folklór a klasickú hudbu.

Najväčšie pódium na Slovensku

Každým ďalším rokom sa podujatie stávalo populárnejším a priťahovalo návštevníkov zo širokého okolia do centra mesta nielen vďaka prezentácii remesiel, ale aj pre bohatý kultúrny program. Počas dvadsiatich rokov v Žiline vystúpilo množstvo domácich i zahraničných súborov, kapiel a sólistov na dvoch pódiách. Návštevníci mali možnosť vidieť najznámejších slovenských i českých interpretov v rôznych žánroch. Spomenúť treba napr. skupinu Olympic. Najväčšie pódium na Slovensku stálo na Námestí Andreja Hlinku pri vystúpení skupiny Lewron Orchestra v roku 2005. Nezabud­nuteľným bolo určite vystúpenie Chrisa Normana, bývalého lídra skupiny Smokie, v roku 2006.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM