Rastislav Búgel Rôzne

Situácia v nemocnici: Akútnu starostlivosť poskytujú v plnom rozsahu

Akútna zdravotná starostlivosť vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Žiline je v súvislosti s hromadnými výpoveďami sestier zachovaná v plnom rozsahu a plánovaná zdravotná starostlivosť čiastočne.

Ilustračný obrázok k článku Situácia v nemocnici: Akútnu starostlivosť poskytujú v plnom rozsahu
Zdroj: TASR

Na brífingu o tom dnes informoval riaditeľ FNsP v Žiline Ivan Mačuga s tým, že služby sú naplánované na sedem dní. „V prvom rade by som chcel vyjadriť ľútosť nad tým, že sestry, ktoré tu odrobili desiatky rokov, sa rozhodli k tomuto kroku. Napriek tomu, že sme sa s nimi rozprávali, vysvetľovali im to, dôvodili, aby k tomuto kroku neprišlo. Chcel by som na ne opätovne apelovať, nech si tento krok premyslia. A ak by sa dalo, aby pristúpili na naše návrhy. Ale pravdepodobne to v tejto dobe už nie je možné,“ povedal Mačuga.

Neprijali návrhy

Sestry podľa neho neprijali návrhy vedenia nemocnice. "Dokonca ani sa s nami nechceli rozprávať. Jedným z problémov na začiatku tejto akcie bolo, že sa im zníži plat o 200 eur. My sme im platy garantovali, dokonca sme im napísali dekréty, no niektoré z nich si po ne ani neprišli,“ podotkol riaditeľ žilinskej nemocnice.

Zároveň poďakoval sestrám, ktoré vydržali tlak odborov aj kolegýň, a v žilinskej nemocnici zostali. „Pretože bez nich by sme túto situáciu nezvládli. A vďaka nim môžeme povedať, že zdravotná starostlivosť vo Fakultnej nemocnici Žilina je zachovaná," dodal Mačuga.

Bola by ich škoda

Zdôraznil, že ak by sa nezamestnané sestry chceli vrátiť späť, nemocnica by ich prijala. „Garantovali sme im platové podmienky už predtým, takže ich, samozrejme, zoberieme. To sú kvalitné sestry. Napriek tomu, že sa rozhodli k tomuto kroku, tak by ich bola škoda,“ uzatvoril Mačuga.

Vážna situácia

Po odchode 175 sestier z FNsP v Žiline nie sú podľa predsedníčky Odborového zväzu sestier a pôrodných asistentiek (OZSaPA) Moniky Kaveckej oddelenie anestézie a intenzívnej medicíny (OAIM) a niektoré jednotky intenzívnej starostlivosti (JIS) personálne správne zabezpečené a pre pacientov dostatočne bezpečné. Situácia v nemocnici je podľa nej vážna a po odchode sestier prestáva byť žilinská nemocnica plne funkčná. Upozornila, že nemocnice opúšťajú sestry aj v ďalších mestách – Prešove, Trnave, Trenčíne, Dolnom Kubíne a Martine.

Môže vás zaujímať:

Zdravotníctvo v Žiline: Pomocnú ruku podajú nemocnice Žilinského samosprávneho kra­ja

Mimoriadne stretnutie zdravotných sestier v Žiline: Nádej vidia v Národnej rade

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM