Zuzana Gadušová Samospráva

Schody na Hájiku sa začnú konečne prerábať: Má vzniknúť aj nové námestie s fontánou

Slnečné schody na Hájiku by konečne mali byť zrekonštruované. Zlý stav mesto môže konečne po dlhej dobe riešiť. Po dokončení prác by na konci schodov malo byť vydláždené námestie s fontánou.

Ilustračný obrázok k článku Schody na Hájiku sa začnú konečne prerábať: Má vzniknúť aj nové námestie s fontánou
Foto: Katarína Oravská

Slnečné schody je pracovný názov schodov, ktoré sú umiestnené na sídlisku Hájik. Idú od hlavnej cesty smerom nahor ku škole. Dnes sú v dosť katastrofálnom stave. „My sme pred dvomi rokmi, dokonca možno až tromi rokmi začali na tomto projekte pracovať. Už vtedy sme hovorili, že najprv urobíme Národnú ulicu v roku 2013, to je dosť zásadná vec a v roku 2014 isto budeme určite realizovať Slnečné schody,“ uviedol primátor mesta Žilina Igor Choma.

Vzhľadom na viacero problémov sa ešte stále nepodarilo naplno rozbehnúť túto stavbu. „Problémy súviseli s projektovou dokumentáciou, a tiež s majetkovo-právnymi záležitosťami. No a napokon vždy sme závislí od prekládok sietí, ktoré v danej trase sú. Aj napriek tomu, že už je vysúťažená zmluva a aj podpísaná aj všetko, čo s tým súvisí,“ vysvetlil primátor.

Čaká sa na preklad plynovodu

V súvislosti so Slnečnými schodmi mesto ešte stále čaká na prekládku stredne tlakového plynovodu, aby mohlo začať s prestavbou týchto schodov. „Tlakový plynovod je v dolnej časti pešieho ťahu pri podchode. Už máme všetky prísľuby, že akonáhle sa to preloží, tak my sa púšťame do výstavby, rekonštrukcie toho celého schodiska,“ pokračoval primátor.

Výstavba má dve etapy

Teraz sa začne realizovať prvá etapa. Predovšetkým ide o bezpečnosť a o to, aby čím skôr schody vôbec boli. Spolu so schodmi sa bude už teraz realizovať na Hájiku i verejné osvetlenie.

Druhá etapa má pokračovať v budúcom roku. Je to etapa, ktorá súvisí priamo so schodiskom po okrajoch. Konkrétne má ísť o chodníky pre matky s deťmi alebo s kočíkmi, tiež zábradlia. Všetko bude končiť pred školou, kde by malo byť malé námestíčko spolu s fontánou.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM