Šport

Sagan víťazom 6. etapy na Tirreno - Adriatico

Slovenský cyklista Peter Sagan vyhral v pondelok na pretekoch Tirreno - Adriatico už svoju druhú etapu a piatu v sezóne. Jazdec tímu Cannondale triumfoval v 6. etape z Porto Sant'Elpidio do Porto Sant'Elpidio (209 km).

Ilustračný obrázok k článku Sagan víťazom 6. etapy na Tirreno - Adriatico
Zdroj: TASR

V trojčlennom záverečnom špurte predstihol o dve sekundy Vincenza Nibaliho z Astany a Joaquima Rodrigueza z Kaťuše. Sagan, ktorý si poradil aj s ostrými stúpaniami mal výsledný čas 5:45:17 h.

Nibali sa dostal do pozície lídra celkového poradia, na druhú priečku odsunul Brita Christophera Frooma zo Sky Procycling, pred ktorým má náskok 34 sekúnd. O ďalšie tri sekundy za ním je Španiel Joaquim Rodriguez. Sagan je v celkovom hodnotení na 33. priečke so stratou 20:23 minúty na lídra. Ďalší Slovák Martin Velits (Omega Pharma Quick-Step) skončil v etape na 107. pozícii a v celkovom hodnotení je ešte o jedno miesto nižšie.

V pondelkovej etape, ktorá sa začínala za slnečného počasia, sa očakávali daždivé prehánky a krátke, ale ostré stúpania. Už prvé stúpania ublížili niekoľkým jazdcom v pelotóne, pričom jedným z nich bol aj Andy Schleck (Radioshack-Leopard), ktorý napokon odstúpil. Pri prvom výstupe na Muro di Sant'Elpidio po 70 km sa cyklisti dostali na 27% stúpanie, ktorému čelili za daždivého počasia v etape ešte dvakrát.

Sagan spolu s Nibalim zaútočili asi 12 kilometrov pred cieľom, neskôr sa k nim pridal aj Rodriguez. Všetci v úniku spolupracovali a vybudovali si slušný náskok. V cieli Sagan dvoch súperov bez problémov prešpurtoval. „Som nesmierne šťastný z dnešného víťazstva,“ povedal Peter Sagan pre portál velonation.com. „Dnes to boli veľmi ťažké preteky. Veľa cyklistov sa dostalo do únikov a Sky udávali tempo na čele pretekov. Potom som cítil, že by som z toho mohol niečo urobiť a tak som to povedal tímovým kolegom, aby spredu stiahli Cunega a ďalších jazdcov v úniku. Vicenzov (Nibaliho) veľmi dobrý útok pri stúpaní som zachytil. Do cieľa ostávalo 10 km, keď sa k nám pridal Rodriguez. Napokon to vyšlo,“ dodal Sagan, ktorý dosiahol etapový vavrín napriek tomu, že v posledných dňoch mal problémy s prieduškami a silno kašľal.

Výsledky 6. etapy, Porto Sant'Elpidio – Porto Sant'Elpidio (209 km):

1. Peter SAGAN (SR/Cannondale) 5:45:17 h, 2. Vincenzo Nibali (Tal./Astana), 3. Joaquim Rodriguez (Šp./Kaťuša) obaja +2 s, 4. Mauro Santambrogio (Tal./Vini Fantini), 5. Samuel Sanchez (Šp./Euskaltel), 6. Chris Horner (USA/RadioShack), 7. Alberto Contador (Šp./Saxo – Tinkoff) všetci +44, 8. Jürgen Roelandts (Belg./Lotto), 9. Thor Hushovd (Nór./BMC Racing), 10. Simon Geschke (Nem./Argos) všetci +50,…107. Martin VELITS (SR/Omega Pharma Quick-Step) +23:02 min.

Celkové poradie po 6. etape:

1. Nibali 27:57:26 h, 2. Christopher Froome (V.Brit./Sky) +34 s, 3. Joaquim Rodriguez +37, 4. Alberto Contador (Šp./Saxo-Tinkoff) +48, 5. Michal Kwiatkowski (Poľ./Omega Pharma-Quick Step) +58, 6. Christopher Horner (USA/RadioShack Leopard) +1:05, 7. Santambrogio +1:20, 8. Pryzemyslaw Niemiec (Poľ./Lampre-Merida) +2:54, 9. Andrey Amador (Kostar./Movistar) +2:58, 10. Wout Poels (Hol./Vacansoleil-DCM) +3:08, … 33. Peter SAGAN +20:23 min, 108. Martin VELITS +1:15:38 h

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM