Šport

Sagan triumfoval v úvodnej etape na Tri dni De Panne - Koksijde

Slovenský cyklista Peter Sagan potvrdil vynikajúcu formu, keď časom 5:00,27 h vyhral utorkovú úvodnú etapu (Middelkerke - Zottegem, 199,8 km) na podujatí Tri dni De Panne - Koksijde v Belgicku.

Ilustračný obrázok k článku Sagan triumfoval v úvodnej etape na Tri dni De Panne - Koksijde
Zdroj: TASR

Jazdec tímu Cannondale sa presadil v záverečnom špurte desaťčlennej skupinky tesne pred Francúzom Arnaudom Demareom, tretí skončil Nór Alexander Kristoff. Sagan tak obhájil minuloročný triumf v prvej etape trojdňových pretekov.

Dvadsaťtriročný Žilinčan sa v záverečných kilometroch dvakrát pokúsil o únik, súperi sa však na neho zakaždým dotiahli. Sagan si však naďalej držal miesto vo vedúcej skupinke jazdcov. O víťazovi rozhodol až dramatický špurt, v ktorom Sagan predstihol Demarea len o milimetre. O jeho prvenstve rozhodla až cieľová fotografia.

Francúz na cieľovej rovinke gestom naznačoval, že ho súper zavrel, no slovenský cyklista opustil svoju jazdeckú líniu len minimálne. „Nevidel som ho dobre. Dúfam, že ma nebude viniť z niečoho neférového,“ uviedol Sagan v prvej reakcii pre stanicu Eurosport.

Sagan potvrdil svoju skvelú formu, keď si pripísal už siedme etapové víťazstvo v tomto roku a upevnil si tak vedenie na čele svetového rankingu. V nedeľu vyhral po sólovom úniku klasické preteky Gent-Wevelgem (183,4 km).

„V dnešnej etape som sa veľmi nechcel ukazovať, chcel som ísť v balíku, ale v závere som mal dostatok energie, tak som napokon zaútočil. Nakoniec z toho vznikol férový špurtérsky súboj s Francúzom Demarem a posledných sto metrov bolo do zákruty. Držal som sa vo svojej línii, bolo to aj dolu kopcom, bol protivietor a možno som si ani neuvedomil, keď som trošku zašiel doprava, ale nie úmyselne. Napokon som veľmi rád, že to dobre dopadlo a zvíťazil som doslova o galusku. Je to moje siedme tohtoročné víťazstvo, z čoho mám rozhodne veľkú radosť, rovnako aj všetci v tíme. Konečne však nepršalo, ale bolo aj tak chladno, okolo päť stupňov,“ sprostredkoval slová Sagana jeho mediálny manažér Jozef Korbel.

Slovenský cyklista na poslednú chvíľu zmenil svoj program a týždeň v Belgicku sa rozhodol využiť na súťažný tréning počas Tri dni De Panne – Koksijde. Na podujatí by mal absolvovať prvé dve alebo tri etapy, v záverečnej časovke by sa už nemal objaviť.

Výsledky – 1. etapa (Middelkerke – Zottegem, 199,8 km):

1. Peter Sagan (SVK/Cannondale) 5:00:27 h., 2. Arnaud Demare (Fr./FDJ), 3. Alexander Kristoff (Nór./Kaťuša), 4. Sylvain Chavanel (Fr./Omega Pharma-Quick Step), 5. Oscar Gatto (Tal./Vini Fantini-Selle Italia), 6. Niki Terpstra (Hol./Omega Pharma-Quick Step), 7. Maxime Vantomme (Bel./Crelan-Euphony), 8. Jerome Cousin (Fr./ Europcar), 9. Davide Cimolai (Tal./Lampre-Merida), 10. Johan Le Bon (Fr./FDJ) všetci rovnaký čas ako víťaz

Priebežné poradie jazdcov po 1. etape:

1. Peter Sagan 5:00:17 h, 2. Arnaud Demare +4 s, 3. Alexander Kristoff +6 s, 4. Sylvain Chavanel, 5. Oscar Gatto, 6. Niki Terpstra všetci +10 s

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM