Jozef Legéň Iné športy

Sagan skvele finišoval, víťazstvo mu tesne uniklo: Už je lídrom rebríčka UCI

Piata etapa Tour de France merala 228,5 kilometra a o jej víťazovi rozhodol dramatický záverečný špurt. Napokon Peter Sagan skončil tretí, avšak udržal si zelený dres lídra bodovacej súťaže a po novom je lídrom aj v rebríčku UCI.

Ilustračný obrázok k článku Sagan skvele finišoval, víťazstvo mu tesne uniklo: Už je lídrom rebríčka UCI
Zdroj: Webnoviny.sk

Víťazom Cavendish

Brit Mark Cavendish sa stal víťazom stredajšej 5. etapy cyklistických pretekov Tour de France, ktorá viedla z Cagnes sur Mer do Marseille a merala 228,5 km.V šprin­térskej koncovke sa presadil pred Edvaldom Boassonom Hagenom a Petrom Saganom. Slovák v službách tímu Cannondale si udržal zelený dres lídra bodovacej súťaže. Žlté tričko patrí aj po druhej najdlhšej etape 100. ročníka Austrálčanovi Simonovi Gerransovi z tímu Orica GreenEdge. Austrálčan finišoval v stredu na 15. mieste. V celkovom poradí vedie pred tímovými kolegami Darylom Impeyom z JAR a Michaelom Albasinim zo Švajčiarska. Peter Sagan je celkovo na 40. pozícii s odstupom 34 sekúnd na lídra. Peter Velits, ktorý prišiel do cieľa v Marseille v hlavnom pelotóne na 90. mieste, je v celkovom poradí 118.

Priebeh pretekov

Stredajšia etapa mala byť predovšetkým pre špurtérov a favoriti na celkový úspech sa šetrili na náročné stúpania. Hrdinami dňa boli Jukija Araširo (Europcar), Kevin Reza (Europcar), Romain Sicard (Euskaltel), Thomas De Gendt (Vacansoleil), Anthony Delaplace (Sojasun) a Alexej Lucenko (Astana). De Gendt vyprovokoval únik už krátko po štarte, pridali sa k nemu ďalší piati jazdci a rýchlo si vypracovali náskok na pelotón. Virtuálnym lídrom pretekov bol v stredu dlho Araširo, ktorý pred etapou strácal na Gerransa 3:42 min.

Náskok postupne narástol až na dvanásť minút, potom začal naplno pracovať na čele pelotónu tím Orica GreenEdge a rozdiel sa zmenšoval. Vedúca skupina sa rozdelila, odpadli z nej Sicard a Delaplace. Balík jazdil posledných 50 km veľmi aktívne, čelo kontrolovali Lotto Belisol, Omega Pharma – Quick Step a Cannondale. Pelotón definitívne zlikvidoval manko necelých 6 km pred cieľom. Šprintérske tímy si všetko v závere ustrážili a rozhodovala koncovka ich lídrov.

Skvelú pozíciu pripravila Omega pre Cavendisha, ktorý ju dokonale využil. Brit sa radoval z 24. etapového víťazstva na Tour de France v kariére. „Predchádzajúce dni boli pre nás frustrujúce. Dnes som bol veľmi motivovaný. Nemuseli sme ísť od začiatku na čele pelotónu, čo bolo skvelé. Posledné stúpanie bolo ťažké, nekategorizované, ale bolo veľmi náročné. Pomohli mi kolegovia z tímu, mal som ich okolo seba dosť. V poslednej chvíli sme dotiahli únik. Celý tím išiel fantasticky. Verím, že sme našu smolu už definitívne odvrátili. Záver bol veľmi rýchly, nebezpečný, nebolo to jednoduché,“ povedal v prvom televíznom rozhovore Cavendish.

Sagan lídrom aj v rebríčku UCI

Sagan dosiahol tretie pódiové umiestnenie na tohtoročnej Tour de France. Po dvoch druhých miestach pridal prvé tretie. V hodnotení bodovacej súťaže má 111 bodov, druhý je už Cavendish so 76. Sagan si v stredu vybojoval aj 6 bodov do svetového rebríčka UCI a je jeho virtuálnym lídrom, keď preskočil doteraz vedúceho Fabiana Cancellaru zo Švajčiarska.

Sagan_tretia_etapa_Tour_de_france
1
Galéria
Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM