Jozef Legéň Samospráva

Rozkopané centrum Žiliny: Národná ulica bude kompletne vynovená!

Najfrekventovanejšia ulica v Žiline prechádza kompletnou rekonštrukciou. Rekonštrukcia Národnej ulice v Žiline potrvá do konca júla tohto roka a vyžiada si investíciu 632 000 eur.

Ilustračný obrázok k článku Rozkopané centrum Žiliny: Národná ulica bude kompletne vynovená!
Foto: Iveta Hrabovská

Problém rozbitej dlažby na Národnej ulici je známy už niekoľko rokov, ale nikto z kompetentných tomu dlho nevenoval pozornosť. Súčasné vedenie mesta na čele s primátorom Igorom Chomom robí všetko pre to, aby bola Národná ulica opäť reprezentatívnou „bránou“ do centra Žiliny.

Nová dlažba, osvetlenie, lavičky,…

Rekonštrukcia začala podľa v apríli obnovou inžinierskych sietí Žilinskou teplárenskou, a.s., Severoslovenskými vodárňami a kanalizáciami (SEVAK), a.s. a Slovenským plynárenským podnikom (SPP), a.s. „Rekonštrukciu mesto navrhlo tak, aby o pár rokov nebolo znovu nutné riešiť havarijný stav dlažby. Okrem dlažby sa bude rekonštruovať aj osvetlenie, lavičky, odpadkové koše a iné doplnky pešej zóny. Verím, že vynovená Národná ulica bude opäť ukážkovou vstupnou bránou do historického centra, za ktorú sa nebudeme musieť hanbiť,“ skonštatoval Choma.

Ľudia musia byť trpezliví

Doplnil, že rekonštrukcia je financovaná len zo zdrojov mesta. „Pripravovali sme sa na to počas predchádzajúcich období, takže na túto investíciu peniaze máme. Keďže práce bežia naplno, chcem poprosiť o trpezlivosť a ústretovosť, pretože ulica bude naozaj úplne rozbombardovaná, ako to pri stavebných prácach bude nevyhnutné,“ povedal žilinský primátor.

Dlažba na Národnej ulici je dlho v dezolátnom stave, preto po rekonštrukcii budú mechanické zábrany na vstupoch z každej strany a obmedzená prevádzka len pre vozidlá do 3,5 tony.

Mesto Žilina vyhlásilo zbierku , do ktorej sa môže zapojiť každý občan. Každý darca ktorý prispeje do 31. augusta 2013, kedy zbierka končí, bude zaznamenaný na pamätnej tabuli, ktorá bude osadená na zrekonštruovanej Národnej ulici.

Rekonštrukcia Národnej ulice v Žiline
6
Galéria
Foto: Jozef Legéň / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM