Jozef Legéň Iné športy

ROZHOVOR: Žilinskí jachtári už v plnom nasadení, pripravujú sa na preteky na Vodnom diele

Jachtársku sezónu otvorili už aj v Klube športového jachtingu Žilina. Ako sú na ňu pripravení, čo nové sa v klube udialo a aké aktivity sa do najbližšej budúcnosti plánujú nám porozprával predseda klubu, tréner a pretekár Tomáš Chudík.

Ilustračný obrázok k článku ROZHOVOR: Žilinskí jachtári už v plnom nasadení, pripravujú sa na preteky na Vodnom diele
Zdroj: Dnes24.sk

Zima je pre jachtárov asi pasívne obdobie. Ako ste ju prežili?

Zimné obdobie je pre nás vždy časom príprav. V prvom rade sme zefektívnili činnosť klubu a zapojili do aktivít viacero členov, čo prinieslo napríklad peknú a funkčnú webovú stránku, v ktorej je zavedený informačný systém pre členov, taktiež organizácia okolo lodenice a organizovania pretekov je rozložená na plecia viacerých členov. Pokročili sme aj vo výstavbe lodenice, už naberá kontúry našich predstáv. S mládežou sme absolvovali zimnú prípravu v telocvični a na plavárni. Tréneri si zvyšovali svoje kvalifikácie na odborných jachtárskych školeniach a seminároch. Dôležitou súčasťou zimy je aj rozšírenie členskej základne, do ktorej sme prijali 12 nových členov. Ako vidíte, zima bola pre nás aktívnym obdobím.

Ako vyzerá spomínaná zimná príprava mládeže?

V klube je 7–8 detí, ktoré chodia na tréningy jachtingu. Zimnú prípravu som ako tréner orientoval na rozvoj koordinačných a silových schopností v telocvični s lezeckou stenou. V tomto smere nám výdatne pomohol člen klubu Rasťo Šmidovič, svojimi skúsenosťami z lezenia. Druhá časť bola zameraná na výuku a zdokonalenie plávania, tu som uplatnil svoje skúsenosti a odbornosť z mojej aktívnej plaveckej kariéry. Dôraz celej zimnej prípravy je kladený na fyzickú príprava na špecifickú záťaž na lodi a udržanie správnej kolektívnej súdržnosti ,aby sa nám počas leta dobre trénovalo a súťažilo. Určite ste už zachytili oteplenie a aktivity presunuli k vode.

Áno. Zima bola tentoraz dlhá. Na to aby sa ukončila skôr sme sa snažili použiť aj metódu odomknutia vody. Na Veľkú noc sme sa snažili kľúčom od vôd zobudiť Neptúna, čo sa nám aj podarilo, ale ako sme mali možnosť vidieť, zime sa naozaj nechcelo odísť. Niektorí členovia klubu sa pri tomto úkone aj okúpali v priehrade, taká veľká bola snaha privolať jar. Pretekársky sme sezónu začali v Chorvátsku na regate Offshore Sailing Week. Išlo o dvojetapový pretek na trase Split – Mali Lošinj a späť. Dvaja členovia klubu Laco Kelemen a Maťo Morávek išli v posádke Pavla Kaňku z YC Trim Zvolen. Klubová posádka išla v zložení: skipper Tomáš Chudík a členovia Ondrej Lénárt, Miro Fedor, Miro Zvara, Roman Štaffen a Rasťo Šmidovič. Prví dvaja menovaný skončili na druhom mieste a klubová posádka na treťom mieste. Tiež sme už začali s trénovaním a plachtením na našej lodenici na VD Žilina.

Zaregistrovali sme vašu výstavu lodí v Auparku. O čo išlo?

V žilinskom Auparku sme zorganizovali výstavu našich pretekárskych lodí, aby sme verejnosti priblížili tieto lode na dosah ruky. Ľudia mali možnosť vidieť ako vyzerajú tieto lode zblízka a záujemcom členovia klubu vysvetľovali podrobnosti o lodiach, pretekoch a činnosti klubu. Chceli sme verejnosti ukázať že tento šport nepatrí medzi drahé športy a je normálne dosiahnuteľný pre každého kto sa chce touto športu venovať. Taktiež sme týmto chceli prilákať Žilinčanov, aby sa prišli pozrieť na naše preteky Jachting Žilina Cup na Vodnom Diele Žilina.

O aké preteky presne ide?

Jachting Žilina Cup sú oficiálne jachtárske preteky pod hlavičko Slovenského zväzu jachtingu. Tým že máme prisľúbenú účasť aj od českých jachtárov, by sme mohli hovoriť o medzinárodnom preteku. Kategórie sú vypísané v lodných triedach: Kajutové lode, FIreball, 470, a Optimist. Tiež bude zaradená katagória Microclass, je to nová lodná trieda na Slovensku a toto bude jej prvý pretek. Termín preteku je 18.5.-19.5. 2013. Žilinčania tak budú mať možnosť vidieť našich pretekárov priamo v akcii a prísť ich povzbudiť. Podrobnosti o preteku určite ešte zverejníme.

Lodná trieda Microclass, čím je zaujímavá, keď sa o ňu zaujímajú aj slovenský jachtári?

Na Slovensku sa v kajutových plachetniciach preteká na základe Dánskeho handicapu, čím sa zrovnávajú ich technické odlišnosti a parametre. V praxi to vyzerá tak že aj loď ktorá skončila na napríklad piatom mieste môže po prepočte na handicap skončiť aj prvá a prvá zas aj možno posledná. Lodná trieda Microclass je tiež kajutová loď ale všetky lode sú rovnaké. To znamená že sa nerobia žiadne prepočty po preteku. Kto je najlepší, ten vyhrá. Toto by malo priniesť nový impulz do smerovania v kajutovom jachtingu na Slovensku.

Na záver?

Ja by som poprial všetkým klubovým pretekárom v tejto sezóne dobrý a víťazný vietor v plachtách. Nech vykročia do pretekov s chladnou hlavou a nadšením, aby si robili jachtingom hlavne radosť. A nech si konečne užívame teplo a vodu.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM