Michal Demjanovič Rôzne

Rozhovor so žilinským trénerom karate: V minulej sezóne sme získali až 184 medailí!

Žilinčan Ján Novosad pôsobí ako tréner v klube AC UNIZA. V rozhovore okrem iného prezradil aj to aký je rozdiel medzi karate a inými bojovými športami a oveľa viac.

Ilustračný obrázok k článku Rozhovor so žilinským trénerom karate: V minulej sezóne sme získali až 184 medailí!
Zdroj: Dnes24.sk

Žilinčan Ján Novosad (34) pôsobí ako tréner karate klubu AC UNIZA a medzi jeho športové úspechy patrí napr. víťazstvo slovenskom pohári, či 3.miesto na EP. Je tiež reprezentačným trénerom SR kadetov a juniorov a je nositeľom stupňa technickej vyspelosti 2.Dan. V rozhovore nám povedal aké úspechy dosiahol so svojimi zverencami aj to ako hodnotí podmienky pre tento šport v meste Žilina.

Čo a kedy vás priviedlo ku karate?

Ako dieťa som videl viacero filmov s bojovými umeniami a to ma inšpirovalo. Taktiež môj otec sa predtým venoval judo, takže k bojovým umeniam sme mali ako rodina blízko.

V čom sa karate najviac odlišuje od iných bojových športov?

Tradičné karate ma veľmi zaujímavú históriu, pričom jeho hlavnou podstatou je sebaobrana. Karate vzniklo v Japonsku ako spôsob obrany proti útlaku vládnucej vrstvy. Ľud mal zakázané držanie akýchkoľvek zbraní, preto vyvinul takzvané umenie prázdnych (KARA) rúk (TE) – boj bez zbraní. V súčasnosti je však veľmi populárna jeho športová súťažná forma, pričom sa súťaži v disciplínach KATA (súborné cvičenia) a KUMITE (športový zápas).

Najväčší rozdiel oproti iným bojovým športom vidím v tom, že tak pravidlá, ako aj ochranné prostriedky (chrániče) sú navrhované tak, aby eliminovali zranenia, čo sa prejavuje aj v štatistikách zranení – v karate máme v súčasnosti omnoho menej zranení ako napr. futbal, hádzaná, či basketbal.

Bodovací systém je tiež nastavený tak, aby pretekári boli nútení robiť čím viac efektných techník, čím sa karate stáva atraktívnym aj pre oko laického diváka – aj týmto faktorom vďačíme za to, že karate sa o 4 roky v Tokiu po prvý krát predstaví na olympiáde.

Ktoré úspechy, ktoré ste dosiahli so svojimi zverencami považujete za najvýznamnejšie?

Za úspešnú považujem celú minulú sezónu. V predminulej sezóne sme získali 99 medailí, pričom v tej minulej sme sa vyšplhali na úžasné číslo 184!!! Mali sme 7 finalistov MSR (z toho 5 sú z nastupujúcej generácie v kategórii deti). V širšom výbere slovenskej reprezentácie máme 16 pretekárov. V klube máme majsterku Európy a jedným z najväčších úspechov minulej sezóny bola účasť v semifinále majstrovstiev Európy WKF dorastencov a juniorov pre Mareka Pončku na Cypre, pri čom som mal tú česť byť aj ja, ako reprezentačný tréner SR.

Za zmienku stoja aj športovci, ktorí v našom klube získali základ v rámci všeobecnej športovej prípravy a v súčasnosti úspešne pokračujú v iných športoch – máme napr. odchovanca, ktorý ako jeden z najrýchlejších hráčov, postupne prešiel všetkými mládežníckymi reprezentačnými výbermi vo futbale.

Dokážete zistiť už na prvom tréningu či sa jedna o talentovaného žiaka alebo je na to potrebný dlhší čas?

Áno, často sa to dá už na prvom tréningu. Určitý pohybový talent sa zvykne prejaviť veľmi rýchlo, ľahko sa dajú odhaliť dynamické predpoklady cvičenca, čo to tiež napovie schopnosť sústrediť sa a podobne. Samozrejme sú to faktory, ktoré sa veľmi rýchlo môžu meniť, spolu s motiváciou a záujmom dieťaťa o tréning. Mnoho z nich sa tiež dá tréningom vycibriť, pokiaľ sa dieťa stihne podchytiť v správnom – spravidla čo najskoršom – veku.

Aký je v súčasnosti záujem zo strany žiakov o tento šport?

V Žiline je karate veľmi populárne a myslím si, že celonárodne jeho členská základňa pomerne rýchlo rastie – napr. len na majstrovstvách SR žiakov sa v uplynulej sezóne predstavilo viac než 500 pretekárov. V kategóriách dorastu a juniorov ich bolo ďalších 200 – 300. Verím že prijatie karate medzi olympijské športy pomôže tieto počty ešte zvýšiť.

Ako motivujete svojich žiakov?

U nás v telocvični vládne priateľská atmosféra, tréneri sa snažia vystupovať ako kamaráti cvičencov (samozrejme, sú aj situácie, kedy je potrebné zvýšiť hlas :D ) snažíme sa, aby sa deti na tréningu cítili ako doma. Výsledkom je, že na tréningy sa všetci tešia a podávajú o to lepšie výkony. No a najväčšou motiváciou sú súťaže, vyhraté zápasy a získané medaile. Deti za týchto okolností nijak špeciálne motivovať netreba.

A čo zranenia, prihodili sa vašim žiakom nejaké?

Čo sa týka zranení, tak tých u nás príliš veľa nie je, ale z času na čas musíme riešiť nejaký ten podvrtnutý členok, či narazené koleno. To sú však veci, ktoré k športom jednoducho patria.

Boli ste už nútený, využiť svoje umenie aj v reálnom živote?

Nie, ešte nikdy a dúfam, že sa to ani nikdy nestane.

Ako hodnotíte podmienky pre tento šport v meste Žilina?

Neviem posúdiť aké sú celkovo, ale u nás v klube sa o finančné veci stará skúsený „harcovník“ Ing. Jozef Cisárik, ktorý bol ešte mojim trénerom a myslím, že za jeho prácu sme všetci vďační. V Žiline funguje niekoľko centier voľného času, vďaka ktorým máme určité dotácie. Nejaké peniaze sa občas podarí získať aj od sponzorov a nejaké prostriedky v spolupráci s univerzitou – nakoľko pôsobíme ako klub AC UNIZA.

Myslím si, že v porovnaní s mnohými klubmi na Slovensku máme podmienky veľmi dobré. Na chlieb si tým síce nikto z nás trénerov nezarába, no čo sa týka materiálno-technického zabezpečenia si nevedieme zle.

Je možné prihlásiť sa k vám na tréning?

Áno, v súčasnosti (September) prebieha nábor nových členov, pričom aj mimo oficiálneho náboru u nás platí, že kto má o tréning záujem, dvere má kedykoľvek otvorené. Informácie k náboru, ako aj o klube môžu záujemcovia nájsť na stránke www.karateza.sk

Čo by ste odporučili ľuďom, ktorí už dlho váhajú či sa prihlásiť na karate?

Jednoducho príďte medzi nás a pochopíte, že nie je nad čím rozmýšľať :).

Čítajte tiež:

Známy tatér Bisi (24) zo Žiliny: Ženy znášajú bolesť oveľa lepšie ako muži, FOTO

Miro (23) prezradil fintu stopárov: Ako zdolať 6 krajín za 110 eur? FOTO

Žilinský tréner karate
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM