Jozef Legéň Samospráva

Rekonštrukcia Národnej ulice: Primátor si bol skontrolovať postup prác

Rekonštrukcia pešej zóny na Národnej ulici začala obnovou inžinierskych sietí, ako prvé boli v apríli opravované rozvody, potom nasledovali kanalizácie a plyn. Dnes sa na stavenisku za účasti primátora mesta Žilina Igora Chomu uskutočnil kontrolný deň.

Ilustračný obrázok k článku Rekonštrukcia Národnej ulice: Primátor si bol skontrolovať postup prác
Zdroj: Dnes24.sk

Nové stromy a dlažba

Po obnove inžinierskych sietí pristupuje Mesto Žilina k samotnej rekonštrukcii pešej zóny a k obnove stromoradia. Prázdne miesta po odumretých stromoch a niekoľko kusov najviac poškodených jaseňov a čerešní nahradia nové stromy. Rekonštrukcia pešej zóny na Národnej ulici bude ukončená v letných mesiacoch.

„K rekonštrukcii pristupujeme zodpovedne a navrhli sme ju tak, aby o pár rokov nebolo znovu nutné riešiť havarijný stav dlažby. Okrem dlažby sa bude rekonštruovať aj osvetlenie, lavičky, odpadkové koše a iné doplnky pešej zóny. Verím, že vynovená Národná ulica bude opäť ukážkovou „vstupnou bránou“ do historického centra, za ktorú sa nebudeme musieť hanbiť, a že prechádzka po nej zanechá dobrý dojem v každom Žilinčanovi i návštevníkovi nášho mesta,“ konštatuje primátor mesta Žilina Igor Choma.

Pôvodná dlažba bola dezolátnom stave

Pôvodná dlažba na Národnej ulici z roku 1992 bola po každej zime v čoraz horšom stave. Jej stav zhoršovala voda, mráz a ťažké vozidlá zásobovania prevádzok na ulici. Poškodené dlaždice sa nedali nahradiť, preto boli diery po chýbajúcej dlažbe zaliate betónom, čím sa zabezpečila schodnosť Národnej ulice.Ťažké vozidlá by sa tam mali objavovať iba vo výnimočných prípadoch. Zásobovanie je už teraz riešené z okolitých ulíc a dvorov mimo Národnej ulice.

Dobrovoľná verejná zbierka

Rekonštrukciu bude Mesto hradiť z vlastných finančných zdrojov, ale uvíta aj spolufinancova­nie.Mesto Žilina vyhlásilo dobrovoľnú verejnú zbierku, do ktorej sa môžu zapojiť všetci lokálpatrioti, podnikatelia aj občania v období od 10. októbra 2012 do 31. augusta 2013. Ako prvý prispel do zbierky primátor mesta, ktorý sa vzdal jedného primátorského platu v prospech rekonštrukcie Národnej ulice. Ľubovoľnú čiastku je možné zaslať na účet č. 5030373994/0900 vedený v Slovenskej sporiteľni, a.s.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM