Adela Fruckova Kultúra

Rátajte s tým vopred, nastane to už o niekoľko dní: Časť Žiliny sa na desiatky minút ponorí do tmy!

Žilinčania, zbystrite pozornosť. V časti nášho mesta zavládne tma, na akú nie sme bežne zvyknutí. Všetko nastane už o pár dní.

Ilustračný obrázok k článku Rátajte s tým vopred, nastane to už o niekoľko dní: Časť Žiliny sa na desiatky minút ponorí do tmy!
Zdroj: Mesto Žilina

V sobotu sa časť Žiliny ponorí do tmy a to v rámci projektu Hodina Zeme. Stane sa tak na šesťdesiat minút. „Od 20:30 – 21:30 hod. bude vypnuté verejné osvetlenie na Katedrále Najsvätejšej Trojice (Farský kostol) a Balustráde,“ uviedol hovorca primátora mesta Žilina Pavol Čorba.

Svetlá vypne aj Považské múzeum

Projekt Hodina Zeme je celosvetová ekologická akcia zameraná na ochranu našej planéty Zem. Na Slovensku sa uskutoční už po siedmykrát a zapojísa do neho aj Považské múzeum v Žiline. Tento rok sa zapojí do celosvetovej kampane Hodina Zeme vypnutím vonkajšieho osvetlenia Budatínskeho hradu, hradu Strečno a Sobášneho paláca v Bytči na jednu hodinu, rovnako od 20:30 – 21:30.

Primátor Choma o projekte Hodina Zeme

Týmto symbolickým gestom chce Žilina opäť deklarovať svoje environmentálne a ekologické cítenie. "Neustále vyvíjame snahu, aby naša činnosť, nech sa týka ktorejkoľvek oblasti, mala minimálne negatívne dôsledky na životné prostredie. Zároveň sa v rámci svojich kompetencií snažíme využívať všetky prostriedky na zveľaďovanie prostredia, v ktorom žijeme,“ povedal primátor Igor Choma

Povzbudzovaním k účasti na tejto akcii – vypnúť svetlá len na jedinú hodinu – získa svet dôležité posolstvo, že je nutné zamerať sa na klimatické zmeny a svetelné znečistenie. Potvrdí sa, že k zlepšeniu môže prispieť každý z nás. Do projektu sa v minulom roku zapojilo viac ako 160 krajín sveta, medzi nimi aj Slovensko s 35 mestami a obcami, nechýbalo ani viacero krajských miest. Zapojilo sa aj mnoho pamiatok, firiem aj škôl.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM