Prokop Slováček Správy

RANNÁ ŠTVORKA: Prežite tanečnú horúčku sobotňajšej noci už vo štvrtok ráno

Spomenieme si na britskú kráľovnú Alžbetu, vynálezcu Marconiho a zatancujeme si disco inferno. Pod strechou, pretože bude daždivo.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Prežite tanečnú horúčku sobotňajšej noci už vo štvrtok ráno
Zdroj: internet

Po včerajších búrkach, ktoré však boli len lokálne, nám bude aj dnes kvapkať na hlavu. Meteorológovia hlásia veľkú oblačnosť, dážď alebo prehánky, miestami aj búrky.

Iba na západe to bude o čosi lepšie. Polooblačno až oblačno, ale zrážky len miestami. Teplota sa vyšplhá maximálne na 22 stupňov.

Kytica pre Xénie a Oxany

Na dnes sa v kalendári zišli dve exoticky znejúce mená. Xénia má grécky pôvod a význam mena je „pohostinná“. Povaha týchto žien je mierne nevľúdna a ustarostená. Často pochybujú o svojich schopnostiach. Sú veľmi nedôverčivé a obávajú sa veľkých citových vzplanutí.

Oxana je ukrajinskou domácou podobou mena Xénia. Oxany sú inteligentné, čoho sú si aj vedomé a dávajú to iným pocítiť. Ich pamäti analytického typu nič neujde. Sú kritické, subjektívne a celkovo majú ťažkú povahu.

Stalo sa doma

1609 – Narodila sa v Šuranoch šľachtičná ŽOFIA BOSNIAKOVÁ (uvádza sa aj Bošnáková), ktorá si povesť svätice vyslúžila nielen cnostným životom, ale aj neobyčajným úkazom, keď jej 35-ročné telo uložené do krypty na Strečnianskom hrade našli po 55-rokoch neporušené a také zostalo aj po prevezení do kaplnky v Tepličke nad Váhom, kde ho 1. apríla 2009 zapálil vtedy 31-ročný Žilinčan. Zomrela 28.4.1644.

1384 – Uhorská kráľovná Mária potvrdila mestské výsady Žiliny.

Stalo sa vo svete

1896 – Taliansky elektrotechnik a vynálezca Guglielmo Marconi získal prvý patent na komunikačný systém pomocou elektromagnetic­kých vĺn.

1953 – V Spojenom kráľovstve v londýnskom Westminsterskom opátstve korunovali britskú kráľovnú Alžbetu II. V septembri 2015 sa stala najdlhšie vládnucim monarchom Spojeného kráľovstva, keď v dĺžke vládnutia prekonala svoju praprastarú matku kráľovnú Viktóriu.

Skladba dňa

V roku 1940 sa narodil Earl Young, bubeník skupiny Trammps. Že ste o nej nepočuli? Táto disco formácia vznikla v roku 1973 v americkej Philadelphii. V úspešnom filme Saturday Night Fever, ktorý mal premiéru v decembri 1977, mali okrem Bee Gees aj The Trammps pesničku Disco Inferno.

Horucka sobotnajsej noci
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM