Soňa Vanovčanová Rôzne Správy

Rajecké nárečie ako rébus: Žilinčania, rozumiete vôbec tejto jednej vete?

Čo kopec prejdeš, to inú reč nájdeš. Aj tak sa dá charakterizovať malé územie Rajeckej doliny. Kvôli rázovitej polohe niektorých obcí sa nárečia od dediny do dediny dosť líšia. Dnes si posvietime na to rajecké malou hádankou.

Ilustračný obrázok k článku Rajecké nárečie ako rébus: Žilinčania, rozumiete vôbec tejto jednej vete?
1
Galéria
Zdroj: TASR

Slovenčina vie poriadne prekvapiť. A to nielen na východe Slovenska, kde sa s tým ráta, no aj v okolí Žiliny. Nasledujúca ukážka textu pochádza z dotazníkovej akcie, ktorú zorganizoval v 19. storočí dialektológ František Pastrnek. Do rajeckého nárečia ju preložil rajecký rodák, katolícky kňaz a jazykovedec František Šujanský.

„Zrekľi sa ti traja, že pvojdú do vrchvof, tam po koľvarkvoch a dzedzinách medzi sprostími ľudzmi ščascje skúšac.“

Ak ste tejto vete neporozumeli, kliknite na našu galériu, kde nájdete jej znenie v spisovnom jazyku.

Nárečie v okolí Rajca je veľmi pestré. Pre obce ležiace v tesnej blízkosti Rajca či Rajeckých Teplíc je typický jav „dzekania“.
Južne od Rajca, teda v obciach Fačkov a Čičmany, ktoré zároveň tvoria južnú hranicu Rajeckej doliny, sa už tento fenomén nevyskytuje. Prečo? Fačkovský a čičmiansky dialekt patria ku hornonitrianskym nárečiam a nie do skupiny hornotrenčianskych, ako tie rajecké „dzekavé“.
V tejto oblasti sa stretávajú nielen geografické, ale aj kultúrne hranice Turca, Hornej Nitry, Stredného a Horného Považia. Regióny sa po stáročia ovplyvňujú okrem iného aj v jazykovej oblasti.

Zdroj: Miloslav Smatana, Spravodajca mestského múzea Rajec

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM