Webnoviny - Rôzne

Projektom roka má byť nový územný plán Žiliny

Projektom roka žilinskej radnice má byť nový územný plán mesta, ktorý čaká náročný proces schvaľovania po dlhých tridsiatich rokoch.

(WEBNOVINY) – Ako na dnešnej tlačovej besede povedal primátor Žiliny Ivan Harman, návrh územného plánu by mal byť na pripomienkovanie a následné schvaľovanie pripravený do konca apríla. Mesto chce v novom roku vybudovať aj ďalších tisíc parkovacích miest, zrekonštruovať 50 kilometrov ciest a chodníkov či pokračovať v masívnej výsadbe zelene. Vlani pribudlo na žilinských sídliskách 462 bezplatných parkovísk a v meste vysadili vyše 3 500 stromov a kríkov. Ako Harman ďalej uviedol, rekonštrukcia komunikácií za 10 miliónov eur bola schválená ešte minulý rok, preto ju aktuálne rozpočtové provizórium mesta neohrozí. S rekonštrukciou začnú hneď ako to dovolí počasie, prvé prídu na rad prímestské časti, potom sídliská a nakoniec aj širšie centrum mesta.

Pre zvýšenie transparentnosti chce mesto prijať nariadenie o informovaní verejnosti a spustiť elektronickú aukciu. Všeobecne záväzné nariadenie zverejňovať informácie aj nad rámec zákonom stanovených povinností má byť akýmsi dobrovoľným záväzkom mesta voči verejnosti. Tiež by malo vyriešiť konflikty záujmov, ktoré iné legislatívne možnosti neupravujú. Využitím formy elektronickej aukcie by mesto malo zvýšiť transparentnosť ale aj ušetriť. V susednom Martine takýmto spôsobom obstarávania ušetrili za šesť mesiacov 150-tisíc eur.

Minulý rok žilinská radnica ako jedna z mála slovenských mestských samospráv neprepúšťala a upravovala rozpočet smerom hore. Napriek kríze z pôvodne schválených 47,8 milióna eur v priebehu roka navýšila rozpočet o 10 miliónov na konečných 57,8 milióna eur. Podľa Harmana to umožnili vyššie zisky z poplatkov a efektívnejšie vymáhanie dlhov z minulosti. Za najvýznamnejšiu investíciu v roku 2009 považuje výstavbu športovej haly pri Základnej škole Vendelína Javorku za 630-tisíc eur.

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM