Jozef Legéň Rôzne

Primátor si vyhrnul rukávy a pustil sa do práce: Srdce Žiliny už zdobí máj

Už po druhý raz sa v centre mesta za sprievodu tradičnej ľudovej hudby a spevu uskutočnilo stavanie žilinského mája. Primátor Žiliny Igor Choma nelenil a spolu so žilinskými chlapcami sa pustil do stavania mája.

Ilustračný obrázok k článku Primátor si vyhrnul rukávy a pustil sa do práce: Srdce Žiliny už zdobí máj
Zdroj: Dnes24.sk

Žilinčania pripojili k zachovávaniu ľudových tradícií, ktoré sú základným pilierom kultúry nášho národa. Žilinský máj bol postavený na Námestí Andreja Hlinku tradične v posledný aprílový deň. Stavania mája sa zúčastnili primátor mesta Žilina Igor Choma spolu s predsedom Žilinského samosprávneho kraja Jurajom Blanárom a mnohí prizerajúci sa Žilinčania. Ľudové tradície a folklór predstavili svojím vystúpením Folklórny súbor Rozsutec a Detský folklórny súbor Cipovička z Centra voľného času Žilina. Žilinskí máj postavil primátor spolu so žilinskými chlapcami.

„Hlásime sa k tejto starobylej slovenskej tradícii, ktorú nám prenechali naši dedovia a staré mamy. Žilinský máj venujú statní muži nielen našej Žiline, ale tiež všetkým žilinským devám, súcim na vydaj,“ povedal primátor mesta Žilina Igor Choma.

Tradícia stavania májov nielen na Slovensku je dlhá niekoľko storočí. Pôvodne bol zelený strom symbolom mýtu o boji zimy s jarou, smrti so životom a obnovujúcej sa prírody na jar. Bolo zvykom nosiť máje na začiatku jari alebo leta v slávnostnom sprievode po dedine za spevu starodávnych obradných piesní ospevujúcich tvorivú silu prírody a pri tanci prejavovať radosť z víťazstva jari nad zimou.

Srdce Žiliny už zdobí máj
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM