Soňa Vanovčanová Správy Samospráva

Primátor nepodpísal uznesenie o MHD zadarmo pre deti dlžníkov

Na ostatnom zasadnutí Mestského zastupiteľstva poslanci prejednávali a schválili bezplatnú MHD pre deti zo sociálne slabších rodín. Primátor mesta odmietol uznesenie podpísať.

Ilustračný obrázok k článku Primátor nepodpísal uznesenie o MHD zadarmo pre deti dlžníkov
Zdroj: TASR

Počas októbrového zasadnutia sa mestský parlament uzniesol na pomoci žiakom od 6 do 15 rokov, ktorí sú nútení dochádzať do základných škôl na opačnú stranu mesta. Jedná sa o možnosť využívania bezplatnej dopravy napriek zadlženosti rodín na komunálnom odpade, respektíve podlžnostiam voči Dopravnému podniku mesta Žiliny, s. r. o. (DPMŽ).

Bezplatnú dopravu pre deti od 6 – 15 rokov umožňuje DPMŽ od 1. februára 2017, no len pre deti s trvalým pobytom v meste Žilina, ktorých zákonní zástupcovia majú s mestom a DPMŽ vyrovnané všetky účty.

Ako uviedol predkladateľ návrhu bezplatnej dopravy poslanec Ľubo Bechný, žiaci do 15 rokov nemôžu legálne vykonávať zárobkovú činnosť. „Tieto deti teda nemôžu splatiť a ani niesť zodpovednosť za dlh voči mestu, ktorý spôsobili ich zákonní zástupcovia napríklad nezaplatením komunálneho odpadu,“ odôvodnil Bechný.

Uznesenie, ktoré poslanci schválili malo umožniť od 1. januára 2018 cestovanie zdarma všetkým deťom do 15 rokov bez ohľadu na podlžnosti. Primátor mesta Igor Choma však toto rozhodnutie mestského zastupiteľstva nepodpísal.

Ako uviedol hovorca mesta Pavol Čorba: „Projekt bezplatnej MHD bol prijatý ako určitý systém s viacerými kľúčovými parametrami. Jedným z nich bola téza, že predstavuje nástroj ako motivovať obyvateľov, používajúcich MHD, k riadnemu plneniu si povinností zo záväzkov voči mestu.“

Zrušenie bezdlžnosti, podľa hovorcu, tento koncept narúša, a to navyše nesystematickým a diskriminačným spôsobom. „Dlh obyvateľov, na ktorých by sa toto opatrenie vzťahovalo, predstavoval k 30. aprílu 2017 sumu cca 110 000 eur,“ upresnil Čorba.

Mesto chce adresne podporiť tých, ktorí to potrebujú napríklad cestou nadácie, ktorú zakladá.

Primátor sa domnieva, že uznesenie o bezplatnom využívaní MHD všetkými deťmi od 6 – 15 rokov je pre mesto zjavne nevýhodné.

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM