Soňa Vanovčanová Kultúra

Prelomový týždeň v Žiline: Katarína muziky nezavrela

Začína nový, programovo veľmi pestrý týždeň. Katarínskymi zábavami síce tradične končí do Vianoc všetka zábava, no advent oficiálne začína až počas nadchádzajúceho víkendu. Využite teda príležitosť a vyberte si z predadventných podujatí.

Ilustračný obrázok k článku Prelomový týždeň v Žiline: Katarína muziky nezavrela
Zdroj: TASR

Koncert vážnej hudby: Čižmarovičovci

Pondelok, 27. novembra, 19.00 hod., Nová synagóga

Nová synagóga hosťuje výnimočný koncert s tromi B (Bella, Bartók, Brahms) v podaní výnimočných Č (otec a syn Čižmarovičovci). Aj keď sa obaja umelci žijúci v Nemecku pravidelne vracajú na rodné Slovensko, ich spoločná komorná spolupráca má punc exkluzivity. Jedným z miest ich slovenského turné bude aj Žilina.

Juraj Čižmarovič je jedným z najvýznamnejších slovenských huslistov strednej generácie. Napriek tomu, že od r. 1990 žije v Nemecku – kde pôsobí ako koncertný majster špičkových orchestrov – neustále sa vracia aj na Slovensko ako sólista, komorný hráč či dirigent. Jeho syn – klavirista Jakub Čižmarovič patrí medzi popredných európskych interpretov mladej generácie. V Nemecku sa veľmi rýchlo presadil vďaka víťazstvám na celoštátnych súťažiach (Klavírna súťaž Steinway, Junge Musiziert). V súčasnosti pravidelne spolupracuje s nemeckými orchestrami, účinkuje na nemeckých i zahraničných festivaloch, významné je taktiež jeho pravidelné účinkovanie na japonských pódiách a v Južnej Kórei.

Program koncertu:

  • Ján Levoslav Bella (1843 – 1936): Výber skladieb pre husle a klavír
  • Béla Bartók (1881 – 1945): Rapsódia č. 1 pre husle a klavír
  • Johannes Brahms (1833 – 1897): Sonáta pre husle a klavír č. 1 G dur, op. 78

Divadelné predstavenie: Idiot (tragikomédia)

Utorok, 28. novembra, 19:00 hod., Mestské divadlo Žilina

Knieža Myškin, Nastasia, Rogožin. Tri hlavné postavy milostného trojuholníka vášnivej, záhadnej a nevyspytateľnej lásky dvoch rozdielnych mužov k prekrásnej mladej žene. Pletenec ľúbostných zážitkov prinášajú aj osobné príbehy ďalších protagonistov.

O Nastasiu a jej veno sa uchádza Gaňa, ktorý by si asi radšej vzal Aglaju, keby mala nejaký majetok. Aglaja by darovala svoju lásku skôr Ippolitovi, keby nemal tuberkulózu a nehrozilo by, že oňho príde. Varia je zaľúbená do mladšieho a pragmaticky arogantného úradníka magistrátu, Pticyna, ktorý očividne čoskoro ovládne rodinný majetok a zbaví sa jej otca, generála vo výslužbe, Ivolgina. Ivolgin miluje Marfu, prostitútku z lepších kruhov, ktorá by ho tiež mala rada, keby aspoň raz zaplatil.

Z dejového hľadiska je zrejmé, že láska a partnerské vzťahy tvoria dominantnú líniu Idiota. Dostojevského predloha, v spracovaní Miroslava Krobota, prináša aj ďalšie témy o zmysle nášho bytia, o dobre a zle v každom človeku a pragmatickom fungovaní našej spoločnosti.

  • Podľa románu F. M. Dostojevského napísal: Miroslav Krobot
  • Dramaturgia a preklad: Andrea Domeová
  • Scéna: Andrej Ďurík
  • Kostýmy: Iva Němcová
  • Réžia: Miroslav Krobot
  • Účinkujú: Marián Miezga, Lukáš Latinák, Rebeka Poláková, Anna Šišková, Boris Farkaš, Marián Labuda ml., Zuzana Porubjaková, Róbert Jakab, Juraj Kemka, Zuzana Konečná

Paci Pac – Pesničková encyklopédia turné 2017

Streda, 29. novembra, 17.00 hod., Veľká scéna Domu odborov, viac info : 041/72 320 64

Medzi najmenšími patria k najobľúbenejším interprétom. Ich pesničky sú známe nielen z koncertov či internetu, ale najmä z obývačiek, kde si ich maminky a tatinovia spolu so svojími detičkami spievajú, zabávajú sa, a zároveň sa aj vzdelávajú.

Známa dvojica PACI – Adriana Pešinová a PAC – Mário Praženec sa vydávajú na svoje zatiaľ najdlhšie turné po celom Slovensku, pod názvom “Pesničková Encyklopédia”. Vyberte sa s nami na pesničkové dobrodružtvo a prídite sa zabaviť na našom jesennom turné, ktoré začína už 14.10. Či si malý, či veľký, si vítaný!

Koncert: Jana Kirschner – Živá v Žiline

Streda, 29. novembra, 17.00 hod., Nová synagóga Žilina

Stretnúť či porozprávať sa s Janou Kirschner nie je častá príležitosť. Prinesie so sebou aj čerstvo vylisované “live” dvoj-cédečko Jana Kirschner – Živá, ktoré si môžete dať podpísať. Stačí, ak prídete. Stretnutie a autogramiáda budú v zimnej modlitebni (kaviarni) a vstup je voľný.

Dvojalbum je prehliadkou nových aranžmánov Janiných skladieb, prepracovaných kompozícií aj citlivo spracovaných verzií starších hitov. Všetko drží pokope vďaka dvadsiatke skvelých muzikantov a výnimočnému Janinmu hlasu a charizme.

Okrem hudobnej zložky album obsahuje fotografie z koncertov, Janine autentické autorské zápisky a prístup k videozáznamu jednotlivých skladieb v HD kvalite.

Talk show: Zábava bez scenára s Danom Heribanom

Streda, 29. novembra, 19.00 hod., Hotel Dubná Skala

Pozývame vás na exkluzívne, neformálne stretnutie s hercom Danom Heribanom v talkshow televízneho moderátora Mariana Lechana.

Čaká vás unikátna zábava bez scenára. s jedinečným konceptom – pohodlné „obývačkové“ sedenie, chuťovky, víno, výborný moderátor. A najmä vždy JEDINEČNÝ HOSŤ, ktorý vám veľa porozpráva, zaspieva a po skončení sa s vami rád odfotí, spraví selfie, odpovie na otázky, pripije drinkom alebo čajom… Zaručujeme, že sa naozaj budete baviť ;-)

Kabaretné predstavenie: Storočie humoru

Streda, 29. novembra, 19.00 hod., Bábkové divadlo Žilina

Večerná streda pre dospelých – hosťuje TÚLAVÉ DIVADLO

Výnimočné kabaretné predstavenie s originálnymi pesničkami autorskej dvojice Jakub Nvota a Kamil Žiška, ktoré Vás prevedie desaťročiami minulého storočia a spomienkami. Kde a ako hľadali ľudia v tých časoch zdroje zábavy a inšpirácie pre tvorbu, ktorej cieľom bolo vzbudiť smiech a uvoľnenie? Zažite stopercentnú zábavu s Túlavým divadlom v BDŽ!

Tanečné predstavenie: One Step Before the Fall

Streda, 29. novembra, 19.00 hod., Stanica Žilina – Záriečie, v podaní Spitfire Company (CZ)

Hypnotická hlasová a zvuková vlna v podaní speváčky Lenky Dusilovej a silový tanec Cecile da Costa sa v jedinom momente stretávajú uprostred boxerskej arény. Multižánrový projekt zoskupenia Spitfire Company tematizuje motív boja, vyčerpanosti, prejavov Parkinsonovej choroby a kolapsu. Venované Muhammadovi Alimu a všetkým bojovníkom okolo nás.

  • Koncept, réžia: Petr Boháč
  • Choreografia: Markéta Vacovská
  • Tanec: Cecile da Costa
  • Hudba, spev: Lenka Dusilová

Koncert: Mike Parker´s Trio Theory

Streda, 29. novembra, 19.00 hod., Rosenfeldov palác

Mike Parker´s Trio Theory sú traja hudobníci Mike Parker/New York (kontrabas), Sławek Pezda/Kraków (saxofón) a Frank Parker/Chicago (bicie) žijúci v neďalekom Krakowe. Ich hudba je geniálna syntéza všetkých hudobných štýlov, zdanlivo nemožnej kombinácie Charlieho Parkera s Michaleom Jacksonom, nasiaknutá neposlušnosťou hodnou Johna Zorna. Tento koncert prináša svieži, originálny a nepredvídateľný jaz­z.

Koncert na stanici: Hańba! (PL)

Štvrtok, 30. novembra, 20.00 hod., Stanica Žilina – Záriečie

Poľská úderka Hańba! zaujala minulý rok na Pohode, teraz sa táto folk-punková smršť preženie Stanicou.

Punk nevznikol v britských kluboch počas hlučných sedemdesiatych rokov, ale na robotníckych predmestiach Krakova v medzivojnovom Poľsku. To aspoň tvrdí fikcia, na ktorej je postavená tvorba pouličných poľských rebelov vystupujúcich pod názvom Hańba!. Kapelu založili muzikanti so skúsenosťami vo folkových, klezmerových, punkových, indie-rockových, metalových či dokonca elektronických zoskupeniach.

Originálne defilé žánrov dopĺňa nevšedné nástrojové obsadenie. Svoj folk-punk produkujú títo štyria páni na bicích, banje, akordeóne, klarinete a tube, pričom traja z nich stoja aj za mikrofónom. Ich texty vychádzajú z tvorby poľských medzivojnových básnikov.

DJ párty: Electro Swing Fever

Piatok, 1. decembra, 21.00 hod., Emócia Gallery & Caffe Club, M. R. Štefánika, Žilina

Electro Swing Fever už niekoľkokrát zaplnila Emóciu do posledného miesta. Teraz sa po pauze vracia na miesto činu. Elegantná ako vždy.

O skvelú hudbu sa postarajú DJs z Electro Swing Bohemia – Swing Thing ~ DJ a DayD – a DJ hosť James Wing z Electro Swing River.

Vianočné trhy

Program na tento týždeň:

Pondelok, 27. novembra

  • 18:00 – Závadské ženy

Streda, 29. novembra

  • 17:00 – Škola hokeja s MSHK Žilina

Piatok, 1. decembra

  • 18:00 – V8 Band

Sobota, 2. decembra

  • 11:00 – 18:00 – Rozprávkový deň

Nedeľa, 3. decembra

  • 18:00 – Divadlo – Kapor na scéne
  • 19:30 – Divadlo – Kapor na scéne

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM