Soňa Vanovčanová Kultúra

Prelomový týždeň v Žiline: Kam za zábavou po práci?

Nový týždeň je pred nami a s ním nielen práca, ale aj voľný čas. Kde ho môžete v Žiline po práci stráviť? Pozrite si redakčné tipy.

Ilustračný obrázok k článku Prelomový týždeň v Žiline: Kam za zábavou po práci?
Zdroj: TASR

Koncert: Josef Laufer

Pondelok, 29. januára, 19.00 hod., Dom odborov Žilina

Herec, spevák, textár a zabávač. Vyštudoval pražskú DAMU, odbor herectvo. Natočil desiatky titulov na desiatkach nosičov, najčastejšie s vlastným textom v rôznych jazykoch. Pôsobí tiež ako režisér v oblasti zábavy. Hosťoval v činohre Národného divadla, v Hudobnom divadle Karlín, v divadle Semafor, Rokoko atď. Mnoho rolí odohral aj v muzikáloch, napr 451st. Fahrenheita, E55, Cabaret-cabaret, Hamlet, Galileo, Gentlemani, Pokrevní bratři, Jekyll a Hyde atd. Stvárnil celý rad väčších i menších filmových rolí. Podľa potreby moderuje v rôznych jazykoch. Pri príležitosti jeho koncertov na Slovensku sa môžete tešiť na strhujúcu hudobnú show plnú hitov.

Maľovanie na sklo

Utorok, 30. januára, 9.30 hod., Krajská knižnica v Žiline

Tvorivé dielne pre seniorov.

Kino: Axolotl Overkill

Utorok, 30. januára, 17:00 hod. a 20.00 hod., Stanica Žilina-Záriečie

Axolotl je obojživelník, ktorý má extrémnu schopnosť regenerácie a počas celého životného cyklu ostáva v štádiu dospievania. O hlavnej postave, šestnásťročnej Mifti a sprostredkovane celej jej generácii, to vypovedá pomerne dosť. Generácia, ktorá síce vie všetko o milostnom živote Justina Biebera, ale neudrží pozornosť pri výklade v koncentračnom tábore. Generácia, ktorá nepotrebuje k adolescentnej rebélii filozofiu, životné pravdy ani triedny boj – vystačí si s drogami, náhodným sexom a povrchným nihilizmom. Generácia, ktorá je dielom generácií pred ňou. Generácia, ktorá hľadá to isté, ako všetky predošlé.

Ak generácia Z potláča zmysel, dokonale to platí o celom filme. Ten na prvý pohľad postráda jednotiacu os – akoby náhodne usporiadaná koláž pôsobivých videoklipov, výtvarných diel, pantomímy, moderného tanca a filozofických ponorov do duše mladej generácie sa po formálnej stránke asi najviac približuje poetike súčasnej audiokultúry reprezentovanej YouTube, kde si pár kliknutiami namiešate radikálny mix významov a právd. Film diváka buď naozaj nahnevá alebo odíde s pocitom, že práve videl niečo, čo bude za dvadsať rokov považovať mladá generácia za opotrebovanú klasiku. Je však možné, že nie.

Axolotl Overkill – Helene Hegemann / D / 2017 / 94 min / české titulky

Divadlo: Herečky

Utorok, 30. januára, 19.00 hod., Dom odborov Žilina

Komédia podľa skutočnej udalosti. Na súkromný kurz herectva sa prihlásia nielen mladí ľudia, ktorí sa chcú pripraviť na prijímačky na VŠMU, ale aj tri frustrované ženy. Bývalá štátna úradníčka (Zuzana Kronerová), poisťováčka (Zuzana Šebová) a prekladateľka (Darina Abrahámová) sa nechcú stať herečkami, ale chcú si len vyriešiť problémy s mužmi, susedmi, partnermi… Ich učiteľ (Viktor Horján) s nimi najprv cvičí chôdzu, pohyb, reč, nechá ich vyrozprávať a na záver ako „absolventské predstavenie“ zahrajú balkónovú scénu z Rómea a Júlie, ktorá sa zvráti v nechcenú grotesku…
Osobné životy, partnerské nezhody, sklamané lásky, ale aj rozčarovanie zo súčasnej slovenskej politiky sa mieša s komediálnymi výstupmi a kabaretnými piesňami do tragikomického kokteilu humoru, trápnosti, ale aj oslobodzujúceho smiechu.
Predstavenie trvá 90 minút bez prestávky.

Kino: Jeden svet

Streda, 31. januára, 18.00 hod., Stanica Źilina – Záriečie

Festival dokumentárnych filmov o ľudských právach.
Študujete alebo učíte na strednej, či základnej škole, prípadne vaše dieťa navštevuje aspoň druhý stupeň ZŠ? Ak máte zároveň pocit, že deti majú v súčasnosti užší rozsah vedomostí, málo sa zaujímajú o svoje okolie, alebo len nevedia to, čo by podľa vás mali vedieť o súčasnej dobe, môžete sa prihovoriť u triedneho učiteľa, či sa rovno prihlásiť na Jeden svet pre školy.
Ponúkame projekcie dokumentárnych filmov o aktuálnych spoločenských otázkách, problémoch a možnostiach riešenia určené pre žiakov a študentov. Dokumenty rozširujúce témy výučby občianskej náuky, dejepisu, biológie a zemepisu premietame s úvodmi odborníkov a diskusiami k témam filmov. Projekcie sa konajú v dopoludňajších hodinách na Stanici Žilina-Záriečie.

Divadlo: Neznesiteľne dlhé objatia

Streda, 31. januára, 19.00 hod., Mestské divadlo

Ivan Vyrypajev opäť prichádza k žilinskému divákovi. Tento krát s veľmi krehkou a provokatívne spirituálnou hrou Neznesiteľne dlhé objatia. Monika, Charlie, Emmy a Kryštof hľadajú niekde medzi New Yorkom a Berlínom skutočný ľudský kontakt a šťastie. Američan Charlie a Poľka Monika sú mladomanželia. Monika je tehotná, neoznámi to Charliemu a rozhodne sa ísť na potrat. Odvtedy sa ich vzťah komplikuje, manželia prežijú kritickú konfrontáciu a rozhodnú sa svoj vzťah ukončiť.
Medzitým však do New Yorku prichádza Čech Kryštof. Ide do najlepšej vegánskej reštaurácie a tam náhodne stretáva svojskú Emmy. Tú Emmy, ktorá len pred pár hodinami objímala Charlieho. Medzi Kryštofom a Emmy vzniká silné puto.
Cesty štyroch postáv sa nie náhodou prepletajú. Spolu hľadajú cestu do raja. Miesto, kde budú schopní pochopiť vesmír, prejsť odpustením a objať samých seba.

Divadlo: Zločin a trest

Štvrtok, 1. februára, 19.00 hod., Mestské divadlo

Fascinujúca adaptácia výnimočného Dostojevského románu o prekročení hraníc. Sám Dostojevskij ho označil ako „psychologický záznam o jednom zločine." Mladý chudobný študent Raskoľnikov, ktorého vylúčili z univerzity, podľahne svojmu ľahkomyseľnému presvedčeniu, že je výnimočný a odváži sa v mene dobra zabiť…
Inscenácia je vhodná pre divákov starších ako 15 rokov.
Dĺžka predstavenia: 170 minút s prestávkou

Foto: iustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM