Soňa Vanovčanová Správy Samospráva

Prekvapenie pre cyklistov na Bulvári: Čo ich tam čakalo?

Žilinských cyklistov, ktorí dnes ráno prechádzali cez Bulvár, čakalo po ceste príjemné prekvapenie. Za tento spôsob dopravy dostali odmenu.

Ilustračný obrázok k článku Prekvapenie pre cyklistov na Bulvári: Čo ich tam čakalo?
3
Galéria
Zdroj: Mesto Žilina

Na Bulvári sa dnes podávali zdravé raňajky. Pre koho boli určené? Predsa pre cyklistov. Zdravé raňajkové menu v podobe fit tyčinky, jablka a minerálnej vody pripravila žilinská radnica v spolupráci s OZ Mulica. Informácie o akcii poskytla hovorkyňa Mesta Žilina Barbora Zigová.

Okrem zdravých raňajok aj koláčik

"Kto mal chuť, mohol si dať kávu, čaj a koláčik. Cykloraňajky sa pritom podávali v tomto roku už po druhýkrát. Minulý mesiac si na zdravých raňajkách pochutnali cyklisti prechádzajúci po Hlbokej ceste. Cieľom tejto akcie je jednak potešiť a odmeniť cyklistov, ktorí jazdia na bicykli, či už do práce alebo do školy, a rovnako tiež preskúmať odkiaľ a kam cestujú, uviedla Zigová.

Snahou mesta je podpora žilinskej cyklodopravy a poukázanie na jej význam. Akciu organizuje už tretím rokom OZ Mulica a mesto sa ku nej pripojilo po prvýkrát.

„Počas jednej hodiny sa občerstvilo približne 70 cyklistov, ktorí práve v tom čase prechádzali ulicou Antona Bernoláka. Pristavili sa cyklisti rôzneho veku – od žiakov základných škôl, cez stredoškolákov až po dôchodcov. Podstatnú časť však tvorili práve pracujúci, ktorí smerovali do zamestnania,“ skonštatovala žilinská hovorkyňa.

S čím sú žilinskí cyklisti nespokojní?

V rámci prieskumu spokojnosti podľa Zigovej organizátori zisťovali aj momentálny začiatok a cieľ jazdy, ako aj trasovanie jednotlivých jázd a návrhy na zlepšenie infraštruktúry. „Cyklistov podľa prieskumu najviac trápi nedobudovaná a neucelená sieť cyklotrás, ale aj nezodpovednosť a neohľaduplnosť vodičov áut a chodcov, ktorí si nevšímajú vyznačené cyklotrasy a prechádzajú cez ne, pričom dochádza ku kolíziám,“ doplnila Zigová.

Podpora cyklistickej dopravy v meste je podľa žilinského primátora jednou z priorít samosprávy, pretože vytvára priestor pre alternatívne formy dopravy. „Cyklistika je v súčasnej dobe fenomén a teší ma, že čoraz viac Žilinčanov prichádza tomuto spôsobu prepravy na chuť,“ uzavrel žilinský primátor.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM