Soňa Vanovčanová Kultúra

PREHĽAD pre každého Žilinčana: Kam za oddychom počas víkendu?

Víkendová Žilina ponúka relax pre malých i veľkých. Ak nemáte eše víkendové plány, nazrite do nášho prehľadu.

Ilustračný obrázok k článku PREHĽAD pre každého Žilinčana: Kam za oddychom počas víkendu?
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Bábková dielňa pre deti a dospelých:

Čože?! Vidličky a nože!

Piatok – nedeľa, 11. mája – 10:00 hod. – 13. mája, od 16:00 hod., Stanica Žilina – Záriečie

Bábková dielňa na pokračovanie umožní účastníkom nasadnúť na vlak a vycestovať k netušeným obzorom bábkového divadla. Lektori Dora Bouzková (Loutky bez hranic) a Jakub Folvarčný (Ústav úžasu) k sebe hľadajú hŕstku odvážnych spoluhrdinov, s ktorými stvoria príbeh hodný rozprávania. Postačí cca. 10 detí vo veku 7 a viac rokov a okolo 5 dospelých v ľubovolnom veku (rodičov, prarodičov, príp. tiež iných nadšencov).

Lektori: Dora Bouzková a Jakub Folvarčný, obaja absolventi herectva z Katedry loutkového a alternativního divadla na pražskej DAMU, obaja uhranutí svetom bábkového divadla, obaja založili kočovné divadelné spolky (Loutky bez hranic a Ústav úžasu), obaja vedia meniť hlasy, obaja sa narodili v septembri roku 1978 a vyrastali v Československu.

Divadelné predstavenie pre deti:

Tuláčik a Klára

Piatok, 11. mája, 18:00 hod., Bábkové divadlo Žilina

Psík Tuláčik, Klára a štyria smiešni klauni. To sú hrdinovia našej novej inscenácie pre najmenších. Vznikla podľa literárnej predlohy výnimočného slovenského spisovateľa Erika Jakuba Grocha, ktorá nesie názov Tuláčik a Klára.

Spomínaná knižka získala množstvo významných ocenení u nás i v zahraničí a vďaka žilinským bábkarom ožije po prvýkrát na profesionálnom javisku. Inscenácia sa dotýka toho, čo je naozaj dôležité a cenné – domov, jedlo a predovšetkým láska.

Ako aj zbytočností v živote, ktorými sú jednoznačne zhon či sláva. Malí i veľkí zažijú nielen výbuchy smiechu, ale istotne aj čosi, čo zahreje na duši. A zázraky! V réžii jedinečného poľského bábkara Adama Walneho.

Veková kategória 3+

Divadelné predstavenie:

Triky fet a makači

Piatok, 11. mája, 19:00 hod., Mestské divadlo Žilina

Mohamed Rouabhi je francúzsky dramatik a režisér alžírskeho pôvodu, ktorý má doteraz na konte dvanásť hier a dlhodobo sa venuje hraniu, písaniu a réžii vo Francúzsku. Triky, fet a makači, to je gangsterská komédia v štýle a poetike filmov Quentina Tarantina o piatich rozdielnych týpkoch s jedným spoločným cieľom.

Bláznivá komédia o peniazoch, diere v stene a svojráznych chlapíkoch s nevyberaným slovníkom a dosť nevyrovnaným čchi. Partia zlodejov sa rozhodne dokončiť jednu starú fušku. Pre drsných mužov so skúsenosťami by to nemal byť problém. Odpratať mŕtvolu, zohnať zbíjačku, vybaviť pár telefonátov a zbaliť Pamelu však nebude také ľahké.

Účinkujú: B. Zachar, M. Koleják, J. Dobrík, D. Uzsák, M. Tomasy, B. Bačo, A.Nováková. RÉŽIA: Eduard Kudláč. V hre sú použité expresívne výrazy.

Koncert:

Boiling Point 10 rokov na scéne

Piatok, 11. mája, 21:00 hod., Stanica Žilina-Záriečie

Vystúpia skupiny Boiling Point, Beton, Sheeva Yoga (Cz), Mental Tension

Žilinská thrash-punková legenda Boiling Point oslavuje 10 rokov na scéne. Za ten čas stihli vydať niekoľko albumov a odohrať množstvo koncertov na Slovensku a v zahraničí. Line-up doplnie spriatelené kapely Sheeva Yoga, Beton a Mental Tension. Horúci adept na undergroundový koncert roka.

Divadelné predstavenie:

Neznesiteľne dlhé objatia

Sobota, 12. mája, 19:00 hod., Mestské divadlo Žilina

Ivan Vyrypajev opäť prichádza k žilinskému divákovi. Tento krát s veľmi krehkou a provokatívne spirituálnou hrou Neznesiteľne dlhé objatia. Monika, Charlie, Emmy a Kryštof hľadajú niekde medzi New Yorkom a Berlínom skutočný ľudský kontakt a šťastie. Američan Charlie a Poľka Monika sú mladomanželia. Monika je tehotná, neoznámi to Charliemu a rozhodne sa ísť na potrat. Odvtedy sa ich vzťah komplikuje, manželia prežijú kritickú konfrontáciu a rozhodnú sa svoj vzťah ukončiť.

Medzitým však do New Yorku prichádza Čech Kryštof. Ide do najlepšej vegánskej reštaurácie a tam náhodne stretáva svojskú Emmy. Tú Emmy, ktorá len pred pár hodinami objímala Charlieho. Medzi Kryštofom a Emmy vzniká silné puto. Cesty štyroch postáv sa nie náhodou prepletajú. Spolu hľadajú cestu do raja. Miesto, kde budú schopní pochopiť vesmír, prejsť odpustením a objať samých seba.

DJ párty:

Hypnotic – Frickobrothers

Sobota, 12. mája, 22.15 hod., *enjoyclub

Na Mariánskom námestí sa bude podávať hypnóza. Žilinské legendy a bratské duo, nám naordinuje Hypnotic night plnú kvalitnej DEEP HOUSE MUSIC. Vidíme sa v sobotu o 22:15 s DJ FRICKO a HETO

Handmade trh:

SAShE v Žiline

Nedeľa, 13. mája, od 10:00 do 19:00 hod., Event House Žilina

SAShE v Žiline je predajným trhom, na ktorom sa stretávajú predajcovia so štýlovými rukodielnymi vecičkami s návštevníkmi, ktorí majú chuť zažiť nedeľu v príjemnom prostredí, potešiť seba alebo svojich blízkych krásnymi vecičkami, dozvedieť sa niečo nové a stretnúť svojich známych.

Okrem nákupu pekných vecičiek na vás čakajú: workshopy, detský kútik, tombola, parádne priestory Event House Žilina, ktoré ponúkajú reštauráciu s dobrotami, jedlom a kávičkou, v prípade dobrého počasia bude otvorená terasa, na ktorej budete môcť načerpať jarné slnečné lúče..

Zoznam workshopov:

  • 11–13 hod: Darček pre mamičku- Korálkové náramky (deti, staršie deti)
  • 13–15 hod: Brmbolcová záložka (deti, staršie deti)
  • 15–17 hod: Terárium- výroba mini záhrady v skle (staršie deti, dospelí)
  • 14–16 hod: Nadizajnuj si svoju tašku (deti, dospelí)

Podujatie je vhodné pre deti.

Divadelné predstavenie:

Bankári

Nedeľa, 13. mája, 19.00 hod., Veľká scéna Domu odborov

George van Houts vytvoril údernú, nekompromisnú, horko-vtipnú a hlavne vysoko aktuálnu hru, ktorá je zároveň stand-up komédiou. Diváci sa ocitajú na horskej dráhe informácií, skečov a monológov o svete peňazí a jeho riadenia. Pätica mužov bombarduje divákov obrovským množstvom faktov o bankovom sektore a našom bankovom systéme. Neustále sa sťažujeme na peniaze, ale možno to súvisí s tým, že sme absolútni finanční ignoranti. A možno práve to tento svet využíva…

Hra láme v Holandsku rekordy – jej turné bolo po celej krajine beznádejne vypredané. Po skončení hosťovaní sa inscenácia presunula do najväčšieho amsterdamského divadla Royal Theatre Carré, kde sa jej ako prvej pôvodnej hre v divadelnej histórii tejto krajiny darilo vypredávať dvetisíc miestnu sálu celých päť týždňov.

Vhodné pre divákov starších ako 18 rokov.

Predvedie hosť: Divadlo Aréna z Bratislavy

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM