Soňa Vanovčanová Rôzne Správy

Praví Kapustniari ako v raji: Žilinské námestie s našou najtradičnejšou vôňou! FOTO

Ktoré jedlo je viac typické pre Žilinu a okolie než kapusta? Táto surovina, avšak spracovaná na desiatky spôsobov, prilákala na žilinské námestie pravých fajnšmakerov.

Ilustračný obrázok k článku Praví Kapustniari ako v raji: Žilinské námestie s našou najtradičnejšou vôňou! FOTO
12
Galéria
Foto: Soňa Vanovčanová / Zdroj: zilina.dnes24.sk

Žilinčania boli „Kapustniari“

Z ľudovej slovesnosti vieme, že Žilinčania boli v minulosti nositeľmi krásnej prezývky „Kapustniari“. Nielen v meste, ale aj v blízkom okolí Žiliny ľudia pripravovali množstvo kapustných jedál ako z čerstvej, tak i z kvasenej kapusty. Na jeseň, v čase jej zberu sa používala hlavne na prípravu jedál „nasladko“. Typické boli osúchy plnené sladkou kapustou i pocukrované fliačky so škoricou. Neskôr, po jej vykvasení sa zas pripravovali rôzne kyslé špeciality.

Tohtoročný „Žilinský kapustný deň“, ktorý sa uskutočnil v piatok 6. októbra, priniesol veľmi zaujímavý prierez kapustnými jedlami. Návštevníci tak mohli ochutnať nielen tradičné pokrmy ale aj tie modernejšie. Ponuka bola pestrá – zložená z varených i pečených dobrôt a nechýbali ani zdravé šaláty. Na svoje si prišli milovníci kapustových halušiek, polievok, kapustníc či kapustníkov. V ponuke boli aj lokše či krúpna baba s kyslou kapustou a kapustové osúchy. Tieto špeciality pre návštevníkov spoločne pripravili členky Miestneho odboru spolku Živena.

Tradičné jedlá si do Žiliny aj priniesli

Pestrosť jedál na podujatí teda zaručoval aj fakt, že niektoré Živeniarky sa do Žiliny privydali. Do žilinského jedálnička sa tak dostali recepty napríklad z Ponitria, Turca či z Moravy.

Pre Žilinu a jej blízke okolie boli typické jednoduché kapustové jedlá. Podávala sa napríklad tradičná „strečnianska pôstna kapustnica“. Ako nám prezradila Mirka Valicová, členka MO Živena, jej základom bola kapustová voda „kapustnica“, ďalej sa pridali sušené hríby a zemiaky. „Ľuďom ale dnes najviac chutila kapustnica s mäsom, rozchytali sa aj osúchy plnené kyslou kapustou a úspech mala tiež kapustová krúpna baba aj kapustové halušky,“ povedala.

Podľa Dagmar Gašpierikovej, ktorej korene siahajú na Moravu, sa kapusta na Slovensku jedáva v omnoho väčšom množstve ako u nich.„Zvyknutí sú tu aj mladí ľudia,… Bolo vidieť, že veľa mladých sa zastavovalo na halušky, kapustnicu, ktorú majú radi poriadne kyslú… U nás sa kapusta jedáva skôr v kombinácii vepřo, knedlo, zelo,“ doplnila.

Veronka Štaffenová, pôvodom z Hlohovca sa dostala do Žiliny po ukončení štúdia pedagogiky ako učiteľka. Do kapustnice zvykne pre každého člena rodiny „vliať“ jedno vajíčko. S touto variantou sa stretla práve v Žiline. Ako nám povedala, v niektorých rodinách vajíčka pridávali preto, aby bezmäsitá polievka viac zasýtila.

Pani Darina Hundáková pochádza z Turca, kde sa varievala aj sladká kapustová polievka. „Dochutila sa smotanou, dávali sme do nej aj paradajky,“ povedala. „Bravčová kosť sa vyvarila, slanina sa vyškvarila, … prípadne sa pridala klobáska. Aj zápražku sme robili. No len vtedy, keď bola polievka bez mäsa. Keď sa varí v kapustnici mäso, tak zápražku nerobím, len zátrepku“, dodala pani Hundáková.

Tipy na kapustové recepty:

Kapustovo-cviklový šalát

Suroviny: 3 kg čerstvej kapusty, 1 kg cibule, 1 kg cvikle, 8 dcl. octu, 500 g cukru, 1 deko
Postup: Do veľkej nádoby dáme kapustu nakrájanú na rezance, cviklu uvaríme, vychladíme, postrúhame na hrubom strúhadle. Cibuľu pokrájame na tenké plátky. Pridáme cukor, ocot, deko. Zmiešame. Necháme odstáť 24 hodín. Občas premiešame. Naložíme do fliaš asi 2 cm od čiary. Netlačíme. Šťavu rovnomerne dolejeme do všetkých fliaš. Nesterilizujeme.

Paradajková kapusta (pre 4 osoby)

Suroviny: 1/2 hlávky kapusty, 4 ks väčších paradajok, 1 menšia cibuľa, 2 väčšie zemiaky, 1 lyžička celej rasce, 2 strúčiky cesnaku – prísady podľa chuti – soľ, čierne korenie mleté, červená paprika, ocot, 1 malý paradajkový pretlak
Na zápražku: olej a bravčová masť – 1/2 na 1/2 dielu, hladká múka
Postup: kapustu nakrájame na tenšie rezance, zalejeme vodou, posolíme, pridáme rascu, cesnak. Varíme do polomäkka, potom pridáme nakrájané zemiaky a pokrájané paradajky. Pridáme malý paradajkový pretlak. Urobíme redšiu zápražku na tuku do penista opečieme na kocky pokrájanú cibuľu, primiešame hladkú múku. Keď bude zápražka ružová, pridáme červenú papriku. Prichutíme vegetou, korením, kto má rád pikantné, aj štipľavou paprikou. Nakoniec pridáme štipku cukru a ocot.

Žilinský kapustný deň

Členky Miestneho odboru spolku Živena – spolok slovenských žien (MO Živena) sa zameriavajú na uchovávanie a odovzdávanie tradičných zručností a ľudových zvykov. Myšlienka zorganizovať „Žilinský kapustný deň“ v meste ich zaujala z toho dôvodu, že pestovanie kapusty bolo v minulosti na žilinských poliach veľmi rozšírené. Zároveň tým chceli poukázať aj na liečivé účinky tejto plodiny.

Ďalším cieľom žilinských Živeniarok bolo vniesť niečo nové a tak trochu nevšedné do bežného života Žiliny. Po tretíkrát pripravili občanom mesta a jej návštevníkom pekné spoločenské podujatie spojené s ochutnávkou kapustných jedál. Už druhým rokom bol sprievodným podujatím Primátorského dňa v Žiline.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Mohlo by vás zaujímať:
INFO, ktoré je lepšie vedieť dopredu: Odstávky prúdu v októbri, ulica po ulici

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM