Jozef Legéň Rôzne

Pracovné možnosti v Žiline a okolí? Takto to vidia naši obyvatelia...

Vyspovedali sme mladých i starších ľudí zo Žiliny ohľadom práce a možnosti zamestnať sa v našom regióne. Prečítajte si, ako vnímajú tunajšie pracovné podmienky.

Ilustračný obrázok k článku Pracovné možnosti v Žiline a okolí? Takto to vidia naši obyvatelia...
Zdroj: Dnes24.sk

Ako prvý sa k našej ankete vyjadril absolvent Žilinskej univerzity. Milan vyšiel zo školy minulý rok a odvtedy hľadá adekvátnu prácu: „Po štúdiu som si myslel, že zamestnať sa nebude problémom. Predsa Žilina patrí k tým rozvinutejším regiónom a myslel som si, že to tu nie je také zlé s prácou ako na východe Slovenska, ale bol to omyl. Zo začiatku som posielal dennodenne životopisy, avšak väčšinou aj keď som bol pozvaný do druhého kola pohovoru, vybrali niekoho iného. Je jasné, že školy chrlia množstvo absolventov každý rok a pracovných miest toľko ani nie je. Vidím to tak, že napokon skončím v Anglicku, alebo v Holandsku a to nie preto, že by som chcel, ale musím,“ povedal.

V poradí druhou, ktorá sa mohla vyjadriť o situácii práce v Žiline a okolí, bola Iveta. Iveta pochádza zo Žiliny a absolvovala pedagogickú vysokú školu. Momentálne učí na základnej škole: „Sama viem aké je to hľadať prácu, ja osobne som hľadala zopár mesiacov a miestami som už ani neverila, že sa môžem zamestnať v obore, ktorý som doštudovala. Práca ma baví aj napĺňa, ale problém vidím v tom, či predlžia so mnou zmluvu. Mladých učiteľov je veľmi veľa. Problémom je aj to, že učitelia ktorí by už mali byť dávno v dôchodku stále učia a berú miesto mladým.“ Na otázku či mzda učiteľov zodpovedá úrovni tohto povolania len dodala: „ K tomuto sa ani nejdem vyjadrovať, je to až smiešne, že učiteľ zarába toľko, koľko zarába,“ dodala.

Oslovili sme aj študenta, zaujímalo nás, ako vidí svoju budúcnosť študent Žilinskej univerzity. Paľo povedal: „Myslím si, že nielen v našom regióne je situácia kritická. Je množstvo firiem, ktoré zdierajú mladých ľudí za minimálne mzdy a majú pritom veľké zisky. Ja študujem informatiku, čiže nemyslím si, že budem mať problém nájsť si prácu, dokonca už mám po štúdiu takpovediac istý flek v jednej zahraničnej spoločnosti. Dôležité je, aby človek počas štúdia sa dostal do praxe a nadviazal kontakt s praxou, potom už si firmy kvalitných ľudí sťahujú sami."

Aby sme mali pohľad aj skúsenejších ľudí, spýtali sme sa pani dôchodkyne Oľgy zo Žiliny, ako to vidí ona: „ To čo sa deje na Slovensku je nepredstaviteľné. Toto ani za komunizmu nebolo. Môj dôchodok je veľmi malý a mám problém vyžiť z mesiaca na mesiac. Aj by som sa snažila nejako privyrobiť, ale starého človeka nikto nechce. Hlavne držím palce mladým, čo majú život ešte pred sebou, lebo myslím, že Slovensko ide do záhuby,“ zhodnotila.

Posledným opýtaným bol pán bez domova. Viktor žije už 10 rokov na ulici a na otázku či mu to takto vyhovuje a prečo nemá prácu odpovedal: „ Už vyše 10 rokov žujem na ulici, prišiel som o prácu a ani sám neviem ako a ocitol som sa na ulici. Zo začiatku som mal snahu sa zamestnať, ale nepodarilo sa a už som si zvykol. Ako tak pozerám, ale s tou prácou to asi nebude až tak zlé, keď pozerám pri hypermarketoch plné košíky nákupov a to množstvo ľudí na parádnych autách,“ povedal.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM