Iveta Hrabovská Kultúra

Pozor na to, kde zbierate lesné plody: Pokuta až 3 320 €

Nastal čas, keď dozrievajú čučoriedky, lesné jahody, maliny a huby. Zákon o ochrane prírody a krajiny pritom zakazuje zber rastlín a ich plodov na celom území NP Malá Fatra, aj mimo turistických chodníkov.

Výnimkou sú len národné parky Slovenský raj, Slovenský kras a Veľká Fatra. Aj tu je však zber povolený len pre vlastnú spotrebu.

[blockquote]Za porušenie tohto zákazu hrozí previnilcovi pokuta, v blokovom konaní až do výšky zhruba 66 eur. Jej súčasťou môže byť aj odobratie nazbieraných lesných plodov. Za porušenie tohto zákazu vo väčšom rozsahu však hrozí pokuta až takmer 3 320 eur. [/blockquote]

Ohrozené životy[/size][/co­lor]

Lesné plody sú zdrojom potravy živočíchov, ktoré si počas leta a jesene robia tukové rezervy pre prežitie v zimnom období. Lesné ovocie je pritom pre svoj obsah cukru na tento účel ako stvorené.

Medzi takéto živočíchy patrí hlavne medveď hnedý, ale aj drobné hlodavce. Pre mnohé druhy vtákov – ako vzácny tetrov hlucháň, tetrov hoľniak je plod čučoriedky významným sezónnym zdrojom potravy.

Nezodpovední zberači[/size][/co­lor]

Problémom je aj správanie sa zberačov v prírode. V snahe nazbierať v čo najkratšom čase najviac lesných plodov používajú na zber pomôcky, ktorými poškodzujú kríčky čučoriedok.

V hustom poraste čučoriedok, ktorý ochraňuje pôdu a napomáha tvorbe humusu, vyšliapavajú chodníčky, ktoré sa stávajú potenciálnym zdrojom erózie. V neposlednom rade často po sebe zanechávajú odpad a tým, že sa pohybujú mimo turistických chodníkov, rušia pokoj aj v odľahlých, kľudových zónach od skorých ranných hodín až do zotmenia.

Foto: tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM