Zuzana Vajayová Rôzne

Považské múzeum pripravilo pre žiakov ZŠ expedíciu Budatínsky park

Považské múzeum (PM) v Žiline pripravilo pre žiakov žilinských základných škôl (ZŠ) projekt pod názvom Expedícia Budatínsky park, ktorý 14. a 22. septembra zaujímavou alternatívnou formou vyučovania sprostredkuje poznatky z regionálnej prírodovednej

Hlavným zámerom projektu je podľa riaditeľa PM v Žiline Borisa Schuberta priblížiť žiakom zo škôl, ktoré o expedíciu prejavia záujem, špecifiká regiónu prostredníctvom jedinečného fenoménu Budatínskeho parku. „Budatínsky park je významný predovšetkým ako národná kultúrna pamiatka, ďalej aj ako svojrázny ekosystém, miesto kontaktu geologických období, veľkých tektonických štruktúr a dynamických procesov formujúcich krajinu, zaujímavý dopravný uzol v súčasnosti aj v minulosti a v neposlednom rade ako vyhľadávané miesto kultúrnej turistiky v regióne,“ skonštatoval Schubert.

Doplnil, že expedícia sprostredkuje stretnutie s históriou v niekoľkých tematických okruhoch. Napríklad Matúš Čák Trenčiansky, Suňogovci, Čákyovci a krásna Katarína, Vodné hrady – hradné vody, Hrad alebo zámok. Ďalej Prečo prababička lipa veľkolistá z Budatínskeho parku kandiduje na stromovú miss roka 2011?, Budatínsky park – vtáčí hotel, geografický informačný systém (GPS) a jeho použitie v ornitológií či demonštrácia odchytu vtákov s použitím japonskej siete.

Expedícia žiakom ponúkne aj legendy minulosti – Železnica. Pltníci v parku a ďalšie témy. Sprievodným programom projektu sú prehliadky výstavy Keď sa drotár narodil a Budatínsky park – prechádzka storočiami. Organizátorom projektu je Žilinský samosprávny kraj a Považské múzeum v Žiline.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM