Jozef Legéň Správy

Potvrdenie strašnej správy: Medzi zavraždenými horolezcami je aj Slovák

V Pakistane už identifikovali niekoľkých zahraničných horolezcov, ktorí sa stali obeťami sobotňajšieho útoku miilitantov. Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák potvrdil, že medzi zabitými horolezcami je aj Slovák.

Ilustračný obrázok k článku Potvrdenie strašnej správy: Medzi zavraždenými horolezcami je aj Slovák
Zdroj: Webnoviny.sk

Meno obete nie je známe

Jednou z obetí útoku je aj Slovák. Pre televíziu Markíza to v utorok potvrdil minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák. Meno obete však neuviedol, pakistanské úrady podľa neho vedia len to, že ide o občana Slovenskej republiky.

Obete začali identifikovať už v pondelok, Slováci medzi nimi ešte neboli. „Proces pokračoval aj cez noc nášho času. Dostali sme v utorok ráno informáciu, že z tých zostávajúcich štyroch obetí boli dve identifikované ako ukrajinskí občania a jedna, bohužiaľ, ako slovenský občan. Tá posledná zostávajúca obeť nebola zatiaľ identifikovaná,“ uviedol minister Lajčák pre TV Markíza.

Obeťami zrejme až dvaja Slováci

Incident pod osemtisícovkou Nanga Parbat podľa miestnych oficiálnych zdrojov neprežili 10 cudzinci vrátane dvoch Slovákov a jeden pakistanský vodca, ktorých páchatelia prezlečení za policajtov zastrelili zblízka v základnom tábore.Podľa nepotvrdených informácii by mali byť zrejme obeťami až dvaja slovenskí členovia expedície, vynikajúci horolezci, rodák z Rajeckých Teplíc Anton Dobeš a dlhoročný tatranský horský vodca a člen Horskej záchrannej služby Peter Šperka.

Telá mŕtvych cudzincov dopravili v nedeľu do Islamabadu, odkiaľ ich budú posielať do krajín pôvodu. Polícia v spolupráci s armádou medzitým spustila rozsiahle pátranie po páchateľoch útoku v oblasti, ktorá je podľa policajného predstaviteľa Mohammada Navída inak „najpokojnejšou v Pakistane“ a podobná udalosť sa v nej „doteraz nikdy nestala“.

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM