Adela Fruckova Samospráva

Poslanci rozhodli o poplatku za drobný stavebný odpad: Koľko zaň v Žiline zaplatíme?

Od Nového roku nadobudol účinnosť nový zákon o odpadoch, podľa ktorého je obec povinná zaviesť pre drobný stavebný odpad množstvový zber. Prečítajte si, koľko nás bude stáť odvedenie takého odpadu a kde ho môžete odovzdávať.

Ilustračný obrázok k článku Poslanci rozhodli o poplatku za drobný stavebný odpad: Koľko zaň v Žiline zaplatíme?
Zdroj: Dnes24.sk

Žilinčania – fyzické osoby – budú po novom platiť za drobný stavebný odpad, ktorý dovezú do zberného dvora. Rozhodli o tom v pondelok na mestskom zastupiteľstve mestskí poslanci. Poplatok za drobný stavebný odpad stanovuje nariadenie na 0,04 eur za jeden kilogram. Napríklad, za 50 kilogramov drobného stavebného odpadu teda občan zaplatí 2 eurá.

Kam s takýmto odpadom?

Uvedený odpad fyzické osoby odovzdajú na zberný dvor v Žiline na ulici Jánošíkova. Oprávnená organizácia urobí záznam a vydá doklad o množstve odovzdaného drobného stavebného odpadu, na základe ktorého správca dane vyrubí poplatok.

Zmena vyvolala diskusiu

Táto zmena vyvolala diskusiu medzi poslancami. Viacerí sa obávajú, že zavedenie poplatku vyvolá nárast čiernych skládok odpadu. Poslanec a predseda finančnej komisie, Miroslav Kolenčiak, však podčiarkol na zasadnutí takúto možnosť: „Môžeme zabezpečiť, aby občania mali častejšie k dispozícii veľkokapacitné koše a zmierniť tak dopad zákona,“ vyjadril sa M. Kolenčiak.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM