Rôzne

PODROBNÝ PROGRAM: Pozrite si, čo všetko zažijeme v meste počas Vianoc

Vianočný čas ako jedno z najobľúbenejších období v roku je obľúbené aj v Žiline. Mesto preto pripravilo na predvianočný čas viaceré tradičné podujatia. Nebude chýbať ani dobrý punč, ani Vianočný beh, ani mnohé atrakcie pre mladších aj starších.

Ilustračný obrázok k článku PODROBNÝ PROGRAM: Pozrite si, čo všetko zažijeme v meste počas Vianoc
Zdroj: Dnes24.sk

Mesto Žilina s partnermi pripravuje na predvianočný čas viaceré tradičné podujatia, medzi ktoré patria: Mikuláš v meste, Big jump, Vianočný beh. V centre mesta budú prebiehať vianočné trhy plné dobrého jedla, pitia a remeselníckych výrobkov. Občania sa môžu zapojiť i do zbierky nazvanej Primátorsky punč, z ktorého výťažok pôjde na charitatívne účely.

Mikuláš v meste

(štvrtok 5. decembra)

Mikuláš prejde od 13.15 hod. cez jednotlivé mestské časti Žiliny po 2 trasách. Pripravené sú vystúpenia a sladké odmeny pre najmenších.

Program na Mariánskom námestí:

• 16.00 hod. – vystúpenia študentov Evanjelického bilingválneho gymnázia v Martine
• 17.00 hod. – Mikuláš príde na námestie, rozsvieti vianočný stromček a otvorí klzisko
• 18.00 hod. – vystúpi skupina Lojzo

Vianočné trhy

(od 5. do 23. decembra, 14.00 – 20.00 hod.)

Trhy plné dobrého jedla, pitia a remeselných výrobkov budú na Mariánskom námestí a Námestí Andreja Hlinku. Stánky s občerstvením budú otvorené až do 3. januára 2014. Na vianočných trhoch sa zúčastní 19 remeselníkov a predajcovia potravín.

Klzisko na námestí

(od 5. decembra do 3. januára 2014)

Možnosť korčuľovania sa bezplatne na umelej ľadovej ploche priamo na Mariánskom námestí. K dispozícii bude aj požičovňa korčúľ.

Mikulášske popoludnie

(nedeľa 8. decembra o 15.00 hod.)

Centrum voľného času Žilina (Kuzmányho 105) pozýva všetkých na Mikulášske popoludnie, ktoré sa uskutoční v Športovej hale pri Základnej škole V. Javorku na Hlinách V.

Big jump – otvorenie zimnej sezóny v regióne Malá Fatra

(piatok 13. decembra, Námestie Andreja Hlinku)

Oblastná organizácia cestovného ruchu Malá Fatra, Mesto Žilina a Krajská organizácia cestovného ruchu Žilinský turistický kraj spoločne pripravili otvorenie zimnej sezóny. Počas akcie sa na Námestí Andreja Hlinku predstavia najlepší zo snowboardových jazdcov a freeskieri, je pripravený aj kultúrny program a tiež atrakcie pre verejnosť.

Vianočný beh

(sobota 21. decembra, Vodné dielo Žilina)

Už po dvanásty raz Mesto Žilina pripravuje v spolupráci s Cyklistickým spolkom Žilina a s Klubom otužilcov a priateľov zimného plávania Tučniaky známe športové podujatie Vianočný beh, ktoré je spojené so zimným plávaním vo vode Vodného diela Žilina. Podujatie sa tradične uskutoční v poslednú vianočnú sobotu 21. decembra 2013 na Vodnom diele Žilina.

Pripravené sú bežecké trate od 3 km až po maratón. Pre každého účastníka je zabezpečená aj vianočná kapustnica. Prezentácia účastníkov je nutná vopred na www.sport.zilina.sk (prihlasovací systém bude spustený od 4. decembra 2013). Kapacita účastníkov na podujatie je obmedzená! Vstup na podujatie je zdarma.

Primátorsky punč

(od 21. do 23. decembra na Mariánskom námestí)

Výťažok z tohtoročného Primátorského punču pôjde na zakúpenie diagnostického očného prístroja pre Materskú školu Čajakova 4.

Vianočná výzdoba

Ako po minulé roky, tak i v tomto roku bude centrum Žiliny skrášľovať vianočná výzdoba. Nová vianočná výzdoba bude stáť približne 20 000 €. Okrem toho zostane v meste väčšina staršej vianočnej výzdoby, ktorú bude Mesto podľa potreby inovovať.

Novinkou tohto roku bude nová vianočná výzdoba Národnej ulice, ktorej súčasťou budú snehové vločky s preveseniami vo forme stuhy nad celou Národnou ulicou, biele LED reťaze na stromoch a snehové vločky na nových stĺpoch verejného osvetlenia.

Vianočný strom na Mariánskom námestí spolu s vianočnou výzdobou v centre mesta už tradične rozsvieti Mikuláš vo štvrtok 5. decembra o 17.00 hod.

Ohňostroj na Silvestra

V prípade priaznivého počasia Mesto Žilina privíta nový rok silvestrovským ohňostrojom z budovy Mestského divadla, ktorý bude stáť rovnako ako minulý rok 2 500 €. Z dôvodu nedostatku finančných prostriedkov Mesto nepripravuje Silvestrovský program.

„Milí Žilinčania, verím, že tohtoročný program pred Vianocami Vám spríjemní záver roka. Dúfam, že v pripravovanom programe nájdete odpútanie sa od každodenných problémov a tak budete môcť v kruhu svojich blízkych prežiť krásne a ničím nerušené adventné obdobie,“ zaželal Žilinčanom primátor mesta Igor Choma.

foto: ilustračné

Vianoce v Žiline
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM