Jozef Legéň Kultúra

Pod hrad Strečno sa vráti stredovek: Historická dedina otvára svoje brány

Žilinský kraj je bohatší o ďalšiu kultúrnu atrakciu. Brány stredovekej dediny Paseka pod hradom Strečno sa všetkým návštevníkom otvoria už v piatok 13. septembra o 17:00 v sprievode rytierskej skupiny, stredovekej kuchyne, lukostreľby a ohňovej šou.

Ilustračný obrázok k článku Pod hrad Strečno sa vráti stredovek: Historická dedina otvára svoje brány
Foto: Jozef Milan

Návštevníci zažijú jazdu časom do obdobia na prelome prvého a druhého tisícročia. Hlavnou atrakciou je vybudovaná autentická stredoveká dedina – Paseka, s piatimi malými kompletne vybavenými domčekmi z dreva a slamenými strechami. Vybavenie domčekov je vyrobené v dobovom štýle (10.-12. storočie) tak, ako v stredoveku – z jedného kusa kmeňa.

Všetky drevenice sú postavené bez základov, s hlinenou podlahou a rovnakým pôdorysom. Využité sú tradičné materiály tých čias – drevo a rákos. Súčasťou dediny je funkčná zvonica a studňa. „Stredoveká dedina má ukázať život jednoduchého človeka, jeho životné podmienky a technologické postupy. V bezprostrednej blízkosti vybudovanej stredovekej dediny návštevníkov zaujme oddychová časť s ohniskom a grilom,“ prezradil riaditeľ Považského múzea v Žiline Ladislav Cimerák.

Vybudovanie oddychovej zóny pod hradom Strečno bolo financované prostredníctvom projektu „Ślemień a Strečno na spoločnej ceste cez minulosť do budúcnosti“ v rámci Programu cezhraničnej spolupráce PL-SR 2007–2013. Hlavným partnerom Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) pri realizácii projektu je poľská obec Ślemień. „Žilinský samosprávny kraj je lídrom v čerpaní eurofondov a aj novovybudovaná stredoveká dedina je dôkazom efektívneho a úspešného čerpanie fondov EÚ,“ uviedol predseda ŽSK Juraj Blanár.

Hlavným zámerom výstavby oddychovej zóny pod hradom Strečno je revitalizácia podhradia s rozšírením a posilnením atraktívnosti tejto kultúrnej pamiatky a Žilinského kraja. „Na hrad Strečno zavíta ročne takmer 60 tisíc návštevníkov a verím, že nová atrakcia v podhradí ich počet ešte znásobí,“ dodal žilinský župan J. Blanár.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM