Jozef Legéň Správy

Pocta za záchranu dievčaťa počas kalamity: Najlepšou v Európe je hasička zo Žiliny!

V stredu v lotyšskej Rige vyhlásili na slávnostnom galavečere výsledky prestížnej európskej súťaže "112 Awards". Príslušníčka Hasičského a záchranného zboru Krajského riaditeľstva HaZZ v Žiline Slavomíra Korduliaková získala prvenstvo.

Ilustračný obrázok k článku Pocta za záchranu dievčaťa počas kalamity: Najlepšou v Európe je hasička zo Žiliny!
Zdroj: TASR

Ocenenie za záchranu života

Operačná dôstojníčka linky 112 získala prvenstvo v kategórii „výnimočný operátor“ za záchranu života mladého dievčaťa počas minuloročnej snehovej kalamity na Kysuciach. Vo februári 2012 maloletá išla zo školy domov, uviazla v snehovej kalamite a nevedela nájsť smer domov.

16-ročné dievča sa brodilo snehom až napokon podchladené, dehydrované zavolalo na linku 112. Slavomíra Korduliaková s dievčaťom komunikovala, poskytovala je psychologickú podporu a nedovolila jej prestať sa hýbať. Vedela že keby si dievča sadlo, mohlo by zaspať a zomrieť.

Záchrannú akciu komplikovalo to, že dievča nevedelo udať popis miesta, kde sa nachádza. V spolupráci so starostom obce a matkou obete sa snažili lokalizovať miesto kde sa dievča nachádza a naviedli záchranárov k nej. Po hodine ju záchranári našli vyčerpanú a v zlom zdravotnom stave. Okamžite bola transportovaná do nemocnice.

112 Awards

112 Awards je významná celoeurópska súťaž, ktorá má za cieľ popularizovať tiesňové číslo 112 v celej Európskej únii a podporovať jeho správne používanie. Ceny za účasti najvyšších predstaviteľov Európskeho parlamentu a Európskej komisie každoročne udeľuje Európska asociácie liniek tiesňového volania (EENA).

Po prevzatí ceny sa Slavomíra vyjadrila: „Som veľmi šťastná, že som spolu s kolegami z celého integrovaného systému mohla byť súčasťou záchrany jedného mladého života. Bola to pre mňa bežná rutinná práca, vynikajúca súhra zložiek a tak trochu aj šťastie, ktoré nám prialo. S odstupom času práve tu v Rige, kde som sa stretla s mnohými nominovanými na túto prestížnu cenu, si uvedomujem, že som bola jednou z mnohých tisícov záchranárov, ktorí pomáhajú ľuďom v núdzi pomocou čísla 112. Pozdravujem všetkých na Slovensku a samozrejme kolegov z Hasičského a záchranného zboru!"

112 Awards: 7 súťažných kategórií

Celkovo sa súťaží v 7 kategóriách: výnimočný operátor, výnimočný občiansky čin, výnimočná e-Call iniciatíva, výnimočné vzdelávanie v oblasti 112, výnimočné stredisko tiesňového volania, výnimočný národný systém 112 a výnimočná iniciatíva v oblasti Next Generation 112.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM