Jozef Legéň Správy

Pocta za záchranu chlapca po páde z výšky: Záchranárka zo Žiliny je najlepšou v SR!

Operátorka tiesňovej linky preukázala profesionalitu a duchaprítomnosť, zranenému chlapcovi poskytovala psychologickú pomoc a motivovala ho k spolupráci, čo bolo kľúčové pre jeho záchranu. Žilinská záchranná operátorka za tento čin zvíťazila v národnom kole súťaže 112 AWARDS.

Ilustračný obrázok k článku Pocta za záchranu chlapca po páde z výšky: Záchranárka zo Žiliny je najlepšou v SR!
Zdroj: Webnoviny.sk

Božena Michaláková z Krajského operačného strediska záchrannej zdravotnej služby v Žiline zvíťazila v národnom kole súťaže 112 AWARDS v kategórii Výnimočný operátor tiesňovej linky. Cenu jej dnes odovzdá minister vnútra Robert Kaliňák.

Záchrana života cez mobil

Operátorka poskytla pomoc jedenásťročnému chlapcovi Filipovi Orelovi, ktorý sa pri hre v opustenej továrni vážne zranil pádom z výšky dvoch poschodí. Informoval Petar Lazarov z tlačového odboru Kancelárie ministra vnútra. „Zarážajúci na tejto udalosti bol fakt, že kamaráti, ktorí sa s chlapcom v opustenej továrni hrali, spanikárili a z miesta nehody ušli. Veľkým šťastím v nešťastí bol pre chlapca funkčný mobilný telefón, ktorý sa pri páde nerozbil a chlapec aj napriek veľkému utrpeniu zavolal na číslo tiesňového volania 112 a hrdinsky v spolupráci s operátorkou bojoval o svoj život,“ informoval Lazarov. Chlapca sa podľa neho podarilo zachrániť.

Celoeurópska súťaž

Cieľom celoeurópskej súťaže 112 Awards pre profesionálov aj verejnosť je popularizovať číslo tiesňového volania 112 v celej Európskej únii a podporovať jeho správne používanie, informoval Lazarov. Ďalej uviedol, že v spolupráci s Európskou asociáciou linky tiesňového volania (EENA) vyhlásilo Ministerstvo vnútra SR v tomto roku 4. ročník národného kola súťaže. Jeho víťazi postupujú do európskeho kola, ktorého výsledky budú slávnostne vyhlásené 2. apríla 2014 vo Varšave.

Minulý rok bola v Európe najlepšia hasička zo Žiliny

V roku 2010 zvíťazilo Slovensko v kategórii Výnimočný občiansky záchranársky čin s podporou čísla tiesňového volania 112 za čin Petra Adamkoviča, ktorý zachránil chlapca topiaceho sa v rieke. Minulý rok sa Slovenská republika pozitívne zviditeľnila prvenstvom v európskom kole súťaže v kategórii Výnimočný operátor pre čin operátorky Krajského operačného strediska Hasičského a záchranného zboru v Žiline Slavomíry Korduliakovej, ktorá zachránila 16-ročné dievča pred umrznutím v lese.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM