Jozef Legéň Správy

Počet žiakov v našich základných školách sa zvýšil: Plánujú sa kvôli úsporám rušiť ďalšie školy?

Do základných škôl (ZŠ) v pôsobnosti mesta Žilina nastúpilo v tomto školskom roku 5694 žiakov, čo je o 11 žiakov viac ako v predchádzajúcom školskom roku. Racionalizáciou škôl, ktorej prvá etapa sa uskutočnila v minulom roku, by sa už ďalej nemali rušiť žiadne ďalšie školy.

Ilustračný obrázok k článku Počet žiakov v našich základných školách sa zvýšil: Plánujú sa kvôli úsporám rušiť ďalšie školy?
Zdroj: TASR

„Dobrou správou pre školstvo v meste je, že počet žiakov v našich základných školách sa zvyšuje. I keď to nie je zásadným spôsobom. Ale každé navýšenie je v tomto čase dobré. Pretože dáva priestor na to, aby ekonomika škôl bola efektívnejšia. V súvislosti s prijatými opatreniami sa dá predpokladať, že ekonomika sa rozhodne vylepší,“ povedal žilinský primátor.

Racionalizácia škôl

Racionalizácia škôl, ktorej prvá etapa sa uskutočnila v minulom školskom roku, bude podľa Chomu pokračovať aj tento školský rok. „Už sa zásadným spôsobom asi nebude dotýkať rušenia ďalších škôl. Ale ešte to súvisí s rokovaním s vedúcou odboru školstva, ktorá teraz sumarizuje všetky čísla, súvisiace s ekonomikou jednotlivých škôl,“ uviedol Choma.

Pokles tried i pedagógov

Do materských škôl (MŠ) v pôsobnosti mesta Žilina nastúpilo 2358 detí, z toho je 777 predškolákov. Do 1. ročníka ZŠ nastúpilo 681 žiakov a do nultého ročníka ZŠ 36 žiakov. „Zo ZŠ odišlo spolu 725 žiakov, z toho 612 ukončilo povinnú školskú dochádzku, 5 žiakov prešlo do špeciálnych škôl a 108 žiakov prešlo do stredných škôl z 5. a 8. ročníka. V rámci racionalizačných opatrení klesol počet tried v ZŠ z 295 na 285, čo ovplyvnilo aj pokles pedagogických zamestnancov zo 409,49 na 397,29 po prepočítaní pedagógov na úväzky,“ dodal primátor Žiliny.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM