Soňa Vanovčanová Rôzne Správy

Počet obyvateľov Žiliny v roku 1990 prudko klesol: Spomínate si na dôvod?

Po novembrovej revolúcii sa v meste uskutočnilo viacero významných zmien. Jedna z nich viedla aj k veľkému úbytku obyvateľstva.

Ilustračný obrázok k článku Počet obyvateľov Žiliny v roku 1990 prudko klesol: Spomínate si na dôvod?
Foto: Soňa Vanovčanová / Zdroj: zilina.dnes24.sk

V priebehu pár mesiacov po „Nežnej revolúcii“ si Žilinčania volili nielen zástupcov parlamentu, ale aj samosprávnych orgánov. Okrem toho rozhodovali aj o odčlenení integrovaných obcí.

Dňa 23. novembra 1990 sa v rámci komunálnych volieb v Žiline uskutočnilo aj referendum, v ktorom obyvatelia mestských častí rozhodovali o ich osamostatnení sa od mesta.

Momentálne má Žilina týchto 20 mestských časti: Bánová, Bôrik (Žilina), Brodno, Budatín, Bytčica, Hájik (Žilina), Hliny (Žilina), Mojšova Lúčka, Považský Chlmec, Rosinky, Solinky, Staré Mesto (Žilina), Strážov (Žilina), Trnové, Vlčince, Vranie, Zádubnie, Zástranie, Závodie (Žilina) a Žilinská Lehota.

V minulosti, teda konkrétne do referenda v roku 1990 však ku mestským častiam patrili aj v súčasnosti samostatné obce Turie, Višňové, Rosina, Teplička nad Váhom, Porúbka a Lietavská Lúčka. Obyvatelia Strážova a Bánovej tiež hlasovali za osamostatnenie sa, no po jednaniach na vtedajšom Mestskom národnom výbore v Žiline sa rozhodli zostať súčasťou mesta.

Aktom referenda teda v priebehu dňa klesol počet obyvateľov o cca 15.000. Celkový počet obyvateľov Žiliny ku 31. decembru 1989 bol 97.167, o rok na to sa počet Žilinčanov znížil na 82.276. Úbytok obyvateľstva spôsobený odčlenením 6 obcí teda predstavoval celkom 15.352 obyvateľov.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Môže vás zaujímať:
Pestrý repertoár nárečia v okolí Žiliny: Viete, čo je parizér či ľadžba?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM