Igor Petrík Správy

Po zime si vychutnajte skvelý relax: 5 miest v Žiline a okolí, ktoré počas jari stoja za návštevu

Vytúžené oteplenie a príchod jari láka von aj Žilinčanov. Ak hľadáte miesta na turistiku, šport či iba obyčajné prechádzky, nemusíte chodiť ďaleko. Vybrali sme pre vás päť miest v meste a jeho okolí, kde stojí za to stráviť počas jari voľné chvíle.

Ilustračný obrázok k článku Po zime si vychutnajte skvelý relax: 5 miest v Žiline a okolí, ktoré počas jari stoja za návštevu
Zdroj: TASR

S koncom zimy viacerých určite zasiahla jarná únava ktorú pociťujú aj Žilinčania. Proti depresiám, ktoré nie sú ojedinelé, sa však dá učinne bojovať. Pomôže vám jarná očistná kúra, vyžadujúca zmenu vo vašom jedálnom lístku, ale tiež relax na čerstvom vzduchu. Kam môžete vyraziť v Žiline a okolí? Inšpirujte sa našimi tipmi:

Hrad Strečno

Hrad leží iba sedem kilometrov od Žiliny na 103 metrov vysokom brale nad riekou Váh a je obľúbeným cieľom výletov nie len pre Žilinčanov, ale aj ľudí z regiónu či celého Slovenska. Od 1. apríla je hrad po zimnej prestávke opäť otvorený pre verejnosť. Okrem aktuálnej výstavy kuriozít Považského múzea v Žiline sú na tohtoročnú sezónu pripravené podujatia ako napríklad Deň detí na hrade Strečno, Noc múzeí a galérií, Hradná škola, či Hradné hry Žofie Bosniakovej. Komu sa nechce zdolávať hradné bralo, môže využiť splavovanie rieky Váh na pltiach. Začiatok plavby je na Pltisku Bariérová, kúsok od hlavnej cesty smer Martin. Splavuje sa sedem kilometrový úsek a plavba trvá 60 minút. Pltiarska sezóna začala 1. apríla.

„Strečno je moja srdcovka, ani presne neviem, koľko krát som tam už bol,“ povedal nám Žilinčan Jozef (32).

Slnečné skaly

Obľúbené miesto horolezcov z regiónu. Prírodná rezervácia s piatym ochranným pásmom však poteší aj peších turistov. Vedie ňou náučný chodník v dĺžke 5,6 km z Rajeckých Teplíc do Porúbky, ktorý pri voľnom tempe trvá približne 1,5 hodiny. Návštevníci Slnečných skál si v ich bezprostrednej blízkosti môžu pozrieť aj chránený prírodný výtvor Poluvsianska skalná ihla.

„Ako malý sme tam chodievali na výlety s rodičmi. Priznám sa, teraz už pomenej, ale vždy keď idem okolo, aspoň si rada zaspomínam,“ prezradila nám Peťa (30).

Cyklotrasa Vodné dielo Žilina

Cesty okolo vodného diela Žilina s jeho pekným okolím, sú obľúbenou lokalitou pre pohybové aktivity Žilinčanov. Popri korčuliaroch, bežcoch a chodcoch aj pre cykloturistov. Trasa štartuje z rázcestia v Žiline – Celulózke. Ďalej pokračuje na obce Mojš, Strečno, Nezbudská Lúčka a Varín. Odtiaľ sa vracia späť do Žiliny.

„Nie som veľký milovník bicyklov, ale na priehradu sa chodím rada poprechádzať, či len tak, so psom, alebo s partnerom,“ priblížila Maja (29).

Lietavský hrad

Vypína sa nad krajinou a je z neho nádherný výhľad do okolia. Leží nad obcou Lietava, asi 10 kilometrov od Žiliny a patrí medzi najväčšie hrady na Slovensku. Počas roka sa tu koná niekoľko zaujímavých akcií.

„Priznám sa, na Lietave som už dlho nebola, viem, že ho opravujú a môžem povedať, že ja tam pekne,“ povedala Ľuba (30).

Lanový park Preles

Žilinčanom ho netreba zvlášť predstavovať. No návštevníci mesta (hlavne tí zdatnejší) určite ocenia tri okruhy, 15 nových a 10 osvedčených prekážok. Zaujímavosťou je, že sa nachádza priamo v lesoparku Chrasť.

„Preles je klasika, bol som si to zo dva razy vyskúšať. Bola to paráda,“ vysvetlil Marián (28).

Ak sa tiež chystáte vyraziť na čerstvý jarný vzduch a patríte k tým, pre ktorých je foťák povinnou výbavou na výlety, nechajte sa za fotku odmeniť! Či už zachytíte jarné kvety, pučiace stromy, prvý poletujúci hmyz, alebo máte pekné zábery jari, prihláste ich do malej jarnej fotosúťaže!

Čítajte tiež:

Jarný detox podľa celebrít

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM