Monika Obrtalová Rôzne

Pivo Urpiner – spojenie lahodnej a osviežujúcej chuti!

Už viac ako štyri roky slávi Banskobystrický pivovar výnimočné úspechy, ktoré boli päťkrát ocenené českou pivnou pečaťou v 4 rôznych kategóriách a dvakrát ohodnotené zlatou pivnou korunkou za najlepšie slovenské pivo. Nielen vďaka investíciám do nový

Viac ako 90 percent slovenského trhu s pivom ovládajú veľké nadnárodné pivné giganty, ktoré sa v posledných rokoch výraznou mierou pričinili o likvidáciu slovenského nezávislého pivovarníctva. Deväť z desiatich slovenských pív má preto rukopis pochádzajúci z Holandska či dokonca z Južnej Afriky! Ak budú neustále „vymierať“ malé nezávislé pivovary, ktorých zostalo na Slovensku veľmi málo, Slováci čoskoro prídu o možnosť vychutnať si slovenské pivo tradičnej horkej chuti, varené klasickým spôsobom.

Ako prvý sa postavil na obranu slovenských konzumentov malý nezávislý pivovar – Banskobystrický pivovar so svojim výnimočným pivom Urpiner. „Sme a naďalej chceme byť iní. Našou hlavnou myšlienkou je odlíšiť sa od prevažujúcich unifikovaných „europív“ a vyrábať originálne výnimočné pivo slovenských pivných majstrov klasickým spôsobom. O tom, že táto nastúpená cesta je správna, nás utvrdzujú predovšetkýmkon­zumenti, ale aj významné ocenenia, ktoré naša spoločnosť získala v poslednom období v Čechách a na Slovensku a ktoré potvrdzujú výnimočnosť nášho piva v stredoeurópskom regióne“ povedal podpredseda predstavenstva pivovaru Ľubomír Vančo. „My o „slovenskosti“ nášho piva nielen hovoríme, ale to v plnej miere aj realizujeme. Naše pivo je v prevažnej väčšine vyrábané zo slovenských surovín, spoločnosť riadia slovenskí manažéri a aj vyprodukovaný zisk zostáva na Slovensku. U nás je skrátka pánom Slovák!,“ dodáva predseda predstavenstva pivovaru Branislav Cvik.

Ešte pred niekoľkými rokmi sa zdalo, že i tomuto slovenskému pivovaru bez zahraničnej pomoci zazvoní „umieráčik“. Našťastie pre slovenských pivných „fajnšmekrov“ sa tak nestalo. V roku 2007 prevzali výrobu piva od krachujúceho pivovaru v konkurze zanietení nadšenci – Branislav Cvik a Ľubomír Vančo, ktorí investovali do celkovej obnovy a modernizácie technologického vybavenia pivovaru viac ako 2 milióny eur. Pivovar tak po rokoch stagnácie konečne nastúpil cestu konjunktúry a rozvoja. Banskobystrický pivovar neustále inovuje aj svoje produktové portfólio a v roku 2010 ako prvý zaviedol na trh ochutený miešaný pivný nápoj Urpiner Radler, ktorý v tomto roku získal prestížne ocenenie Česká pivná pečať v kategórii ochutených pív. V roku 2011 bola táto osviežujúca novinka doplnená o ďalší výnimočný produkt – Urpiner Cherry.

V čom spočíva úspech piva Urpiner? Jedným z hlavných dôvodov je určite použitie tradičných receptúr, klasických technologických postupov, pri ktorých pivo zreje 50 dní a výber kvalitných slovenských surovín – horskej vody z okolitých vrchov, slad pestovaný na úrodných poliach južného Slovenska a chmeľ najlepšej kvality. Banskobystrický pivovar je dobrým príkladom toho, že aj slovenská firma bez zahraničného kapitálu dokáže vyrábať vynikajúci produkt, investovať do technológií a v dnešnej neľahkej dobe podporovať zamestnanosť v stredoslovenskom regióne. Pod vedením skúsených manažérov sa zamestnancom pivovaru podaril husársky kúsok. Nielenže obnovili pošramotenú povesť kvality piva Urpiner, ale vytiahli kvalitatívne parametre tohto chmeľového nápoja na naozajstný vrchol hodnotenia kvality.

Banskobystrický pivovar získal ako jediný slovenský pivovar ocenenie Česká pivná pečať, a to hneď 4 roky po sebe, navyše v štyroch rôznych kategóriách. Tento úspech je o to cennejší , že pivo Urpiner dokázalo uspieť v konkurencii 104, zväčša českých pivovarov. Pivo Urpiner sa tak stalo nositeľom hrdosti nielen obyvateľov stredoslovenského regiónu, ale celého Slovenska. Lahodné pivo Urpiner si dnes môžu vychutnať aj obyvatelia Viedne, Budapešti, Helsínk alebo Toronta.

Zdroj: [link=http://www­.urpiner.eu/u­vod.php]pivovar­bb.sk[/link]

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM