Jozef Legéň Samospráva

Projekt parkovania na sídlisku Solinky sa posunul: Takéto budú ceny rezidentských kariet

Poslanci žilinského mestského zastupiteľstva v pondelok rokovali za akých podmienok by mal dodávateľ PPP projektu spravovať a prevádzkovať parkoviská na Solinkách. Základná rezidentská karta by mala stáť 12 €. Konečnú podobu parkovania však ešte bude musieť schvaľovať MZ.

Ilustračný obrázok k článku Projekt parkovania na sídlisku Solinky sa posunul: Takéto budú ceny rezidentských kariet
Foto: Monika Földešiová

Pilotný projekt Solinky

Podľa primátora Žiliny Igora Chomu problémy sú aj v historickom jadre, ale parkovanie na sídliskách označil za veľmi pálčivú tému. „Hovoríme zatiaľ o pilotnom projekte Solinky. Tam ho chceme vybudovať, zistiť, akým spôsobom funguje. Chceme zistiť, či sa s tým obyvatelia vedia zžiť alebo nie. Aby sme vedeli nastaviť aj ďalšie sídliská. Na sídlisku chceme dostavať tri – štyri parkovacie domy, vybudovať záchytné parkoviská za okružnou cestou, teda akoby okolo sídliska, aby bolo kde parkovať. To je prvoradá vec,“ povedal žilinský primátor.

Mesto chce, aby každý občan mohol zaparkovať pohodlne aj vo večerných hodinách, kedy veľa voľných miest na parkovanie nie je. Na rokovaní mestského zastupiteľstva k najdôležitejším témam patril návrh podmienok, za akých by mal dodávateľ PPP projektu spravovať a prevádzkovať parkoviská na Solinkách. Rezidentské karty by mali byť rozčlenené zvlášť na rezidentov s trvalým pobytom, rezidentov, ktorí majú auto na IČO, ďalej na tie pre osoby s preukazom ŤZP, autá, ktoré potrebujú prístup do prevádzkarní a zvlášť rezidentské karty budú pre nájomníkov bytov.

Ceny rezidentských kariet

Základná rezidentská karta by mala stáť 12 eur na rok pre 1. auto, pre druhé 60 eur a pre tretie 120 eur. Základná pre rezidenta s jedným autom na IČO bude stáť na rok 30 eur. Konečnú podobu parkovania však ešte bude musieť schvaľovať MZ.

Nové parkoviská na jar

Žilinský primátor predpokladá, že návrh na schválenie podmienok PPP projektu by mohol ísť na rokovanie do septembrového zastupiteľstva. „Pretože isto budem chcieť, aby to bolo schválené v zastupiteľstve. Verejné obstarávanie a všetko, čo s tým súvisí môže trvať nejaké 3 mesiace. Tak, aby sme pripravili budovanie parkoviska najneskôr od jari budúceho roku,“ uzatvoril Choma.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM