Zuzana Vajayová Rôzne

Peniaze z fondov treba rozdeľovať spravodlivo

Spôsobom naštartovania ekonomiky, prijímania lepších, a nie likvidačných zákonov a nariadení pre živnostníkov, vytvárania nových pracovných miest predovšetkým pre mladých ľudí a rovnosťou príležitostí sa venovala počas svojej sobotňajšej (2.marca) ná

Na stretnutí s členmi a sympatizantmi Strany živnostníkov Slovenska (SŽS) v reštaurácii Gladiátor prezentovala tiež opatrenia Európskej komisie, ktoré prijíma na boj proti nezamestnanosti najmä mladých ľudí v Európe. Slovensko je totiž krajinou, kde je nezamestnanosť mladých ľudí do 25 rokov tretia najvyššia v Európskej únii.

Anu Mirandu, ktorá je členkou Výboru pre regionálny rozvoj (REGI) Európskeho parlamentu, priviedol na Slovensko aj jej osobný záujem ako členky Európskej slobodnej aliancie o to, ako sa k plneniu odporúčaní predsedu EK J. M. Barossa pristúpi v ôsmich členských krajinách najviac postihnutých nezamestnanosťou mladých ľudí. „Rada chodím, aj neočakávane, medzi ľudí v mojej krajine i v ďalších,“ povedala vo svojom príhovore. „Aj v mojej krajine existuje tak ako u vás migrácia za prácou. Preto vítam návrh, podľa ktorého by mali byť malí a strední podnikatelia viac podporovaní z európskych fondov. Zamestnali by nielen seba a členov svojej rodiny, ale aj ďalších ľudí. Ibaže treba dohliadnuť na rozdeľovanie fondov, lebo štát ich do regiónov nedelí spravodlivo. Štrukturálne fondy čerpali veľké firmy, ale menší živnostníci sa k nim nedostali. Je pochopiteľné, že ste nespokojní, lebo ľudia potrebujú činy, nie slová.“

Až 82 miliónov eur vyčlenených pre SR zo štrukturálnych fondov je významná suma, ale musí byť nasmerovaná tam, kam v súlade s listom predsedu EK José Manuela Barrosu bola určená. Touto sumou sa navrhuje zintenzívnenie podpory malých a stredných podnikov, ktoré sú hlavným zdrojom pracovných miest v EÚ, Slovensko z toho nevynímajúc. S uvedenými cieľmi súvisí aj súhlasné stanovisko europoslankyne Any Mirandy s programovým zameraním Strany živnostníkov Slovenska, ktorá je riadnym členom EFA, na podporu domáceho podnikateľského prostredia.

V diskusii odzneli viaceré kritické pohľady na zložitú legislatívu pre živnostníkov v SR a jej pričasté zmeny, ktoré však v drvivej väčšine nie sú v ich prospech. Pomôcť by mohlo aspoň prijatie jednotných pravidiel v EP, napríklad ako zabezpečiť rovnováhu medzi malými a strednými podnikateľmi a nadnárodnými monopolmi.

Foto: Europoslankyňa Ana Miranda na stretnutí v Košiciach s členmi a sympatizantmi Strany živnostníkov Slovenska. Autor: (archív SŽS)

Ďalšie informácie: Ing. Vladimír Krivjaník, 0905 358 837

Ana Miranda
6
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM