Igor Petrík Správy

Park Ľudovíta Štúra čaká rekonštrukcia: Práce potrvajú tri roky, aké novinky nás čakajú?

O tri roky chce mesto Žilina dokončiť rekonštrukciu Parku Ľudovíta Štúra. Pribudnúť by mala striekajúca fontána v hornej časti, ale aj náučný chodník.

Ilustračný obrázok k článku Park Ľudovíta Štúra čaká rekonštrukcia: Práce potrvajú tri roky, aké novinky nás čakajú?
Zdroj: Dnes24.sk

Tri roky potrvá rekonštrukcia Parku Ľudovíta Štúra, ktorá začne tento rok, informoval primátor Žiliny Igor Choma. Rekonštrukcia zahŕňa kompletnú obnovu chodníkov, vybudovanie náučného chodníka, ktorý bude hovoriť o histórii parku a o veciach, ktoré súvisia s Ľudovítom Štúrom. Pribudnú i fotografie, ako vyzeral park v minulosti.

„Horná časť pri penzióne Kamélia bude taká duchovná, keď tak môžem povedať. Socha Ľudovíta Štúra zostane na tých istých miestach kde aj teraz, pribudne striekajúca fontána pre všetkých,“ povedal Choma.

„Stredná časť parku bude venovaná deťom a športovým aktivitám, pretože to ihrisko, ako ho poznáte dnes, sa premiestni na iné miesto. Je to na základe projektu, ktorý bol urobený, má svoju logiku a opodstatnenie. Povenujeme sa aj existujúcemu workout parku. V spodnej časti parku, pod mostom, vznikne priestor pre stretávanie a odpočinok ľudí, kde bude aj možnosť občerstvenia. Most sa využije ako prirodzená strecha tohto priestoru," vysvetlil primátor.

„Táto rekonštrukcia potrvá tri roky. Nie je to o tom, že tento rok začneme a tento rok aj skončíme. Musíme sa držať finančných prostriedkov. Zatiaľ máme viac ako milión eur, ktoré sme dostali z výrubu drevín v súvislosti s diaľnicami, s D3. Od spoločnosti, ktorá tento výrub robí,“ povedal Choma a doplnil, že tieto peniaze sa dajú použiť len na zeleň.

„Nemôžeme z nich rekonštruovať chodníky, alebo niečo iné. Z tohto milióna pôjdu peniaze čiastočne na zeleň v parku Ľudovíta Štúra a ak zostanú prostriedky, pôjdu aj do iných častí Žiliny, do iných parkov, na inú zeleň.“

Samotnej rekonštrukcii bude predchádzať výrub nemalého množstva stromov. Prečo k nemu dôjde a ďalšie informácie o rúbaní si prečítajte v tomto článku!

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM