Zuzana Gadušová Šport

Parádny úspech mladých Žilinčanov: Striebro na majstrovstvách sveta, a to bez trénerov a sponzorov!

Šikovní Žilinčania vybojovali Slovensku druhé miesto na majstrovstvách sveta. Mikrofutsal hrávajú rekreačne, ako amatéri, no trúfli si na svetovú súťaž a výborne reprezentovali Slovensko. Vyspovedali sme kapitána, ako vlastne získali toto obdivuhodné miesto.

Ilustračný obrázok k článku Parádny úspech mladých Žilinčanov: Striebro na majstrovstvách sveta, a to bez trénerov a sponzorov!
Zdroj: Dnes24.sk

Chalani Miloš Hubočan, Jozef Papez, Michal Németh, Karol Smatana a Anton Bahna nejako špeciálne netrénujú. Jednoducho si idú zahrať po normálnom dni v práci a majú talent. O tom, že ho majú, potvrdili aj výsledkom zo španielského mesta Loret de Mar, kde sa konali majstrovstvá sveta v mikrofutsale. Kapitán mužstva a zároveň tréner i hráč Karol Smatana, nám poskytol rozhovor, ako naši chalani bojovali na majstrovstvách.

Kde sa konali tohtoročné majstrovstvá sveta v mikrofutsale a koľko trvali? Odkiaľ boli súperi z vašej skupiny?

Majstrovstvá boli v Španielsku, v Loret de Mar. Začali sa 22. a skončili 27.septembra 2014. Na MS štartovalo 9 krajín v troch skupinách. Naša skupina, bola skupina B a súperov sme mali z Maroka a z Hondurasu.

Slováci vstúpili do MS víťazne po heroickom výkone. Museli otáčať skóre 0:3 s veľmi nepríjemným súperom, ktorý mal výborných individualistov v hre.

Prvý zápas bol s Marokom 5:5. Sústredeným výkonom sme vyrovnali na 3:3 Prehrávali sme ku koncu zápasu 5:4. Vyrovnávajúci gól sme inkasovali 0,02 sek pred koncom hracieho času. Po zápase nasledovali penalty, v ktorých sme boli úspešnejší. Bolo to len tak tak.

Druhý zápas s Hondurasom si Slováci užívali hru naplno. Potvrdzuje to aj výsledok.

Zápas Slovensko – Honduras skončil výsledkom 12:5. Slovenskí microfutsalisti si týmto víťazstvom vybojovali prvé miesto v skupine. Oproti prvému zápasu sme nenechali nič na náhodu a od začiatku zodpovednou a poctivou hrou ničili súpera. Ku koncu trochu poľavili a začali hrať pre oko divákov, nakoľko sme sa snažili ušetriť sily na doležíte štvrťfinále.

V štvrťfinále a semifinále Slováci vyhrávali krásnym výsledkom, potvrdzujúcim jedného z favorita majstrovstiev sveta v mikrofutsale.

Do štvrťfinále sme dostali Taliansko a zvíťazili sme 8:5. V semifinále sme porazili Senegal 8:2. Slovenskí reprezentanti nastúpili s plnou zodpovednosťou a každý z nás hral nad rámec svojich možností ,čo sa prejavilo vo výsledku. Už v prvom polčase sme mali 3-gólový náskok a v druhom sme ho postupne navýšili na konečných 8:2. To bolo pre Afričanov ešte prijateľné. Tí na nás technicky nestačili, zvolili tvrdú, niekedy až zákernú hru a keď nedávali góly, tak zbierali aspoň kartičky. Záver sme tak dohrávali v úspornom režime, keďže sme vedeli, že vo finále nás čaká Rusko, ktoré obhajuje titul z posledného šampionátu a doposiaľ nestratilo ani bod.

Aj keď to pri hádke v ruskom tíme vyzeralo, že spolu držiaci Slováci majú šancu na víťazstvo. Finále s Rusmi neustáli. No na to, že sú amatéri, dosiahli obdivuhodný výkon reprezentujúci našu republiku. Iné tímy majú trénerov aj veľa sponzorov, naši chalani však idú vždy do každého zápasu len spolu ako tím, bez oficálneho trénera. Podarilo sa im získať aspoň na cestu od kamarátov (sponzorov) nejaké peniaze.

S Ruskom vo finále sme prehrávali po prvom polčase napriek nášmu tlačeniu na súpera 4:2. Do druhého polčasu sme si povedali, že nemáme čo stratiť a ideme ich napádať, čo si dovtedy nikto nedovolil. Nakoľko majú veľký rešpekt a sú fyzicky výborne pripravení, tlačili sme ich asi 3 minúty, čo ústilo do gólu na 4:3. V tej dobe začala hádka v ruskom tíme, čo sme dúfali, že teraz ich už máme, najlepší strelec s najlepším hráčom sa dostali do konfliktu, čo nebolo predtým nikdy vidno. Potom však Rusi zas zmenili taktiku a za štyri minúty nám dali 2 góly, ktoré nás tak povediac zlomili. Skúšali sme ešte zabrať na Rusov, no nedalo sa. Hrali veľmi dobre v zadu a koncentrovane. Bol to výborný zápas, a Rusi sú zaslúžený majstri sveta.

Váš výsledok je naozaj úžasný. Druhe miesto na majstrovstvách sveta v mikrofutsale, tým sa len tak niekto nemôže pochváliť. Reprezentovali ste Slovensko a ukázali ste svetu, že žijú na Slovensku šikovní športovci, ktorý keď chcú, aj bez trénera zvládnu super výsledky.

Po finálovom zápase keď človek prehrá je to skôr sklamanie. Boli sme smutní z prehry, ale to opadlo po ceste domou, ktorá trvala 25 hodín. Tam sme si až začali baviť, že sme dosiahli niečo, čo by pred štartom nikoho ani nenapadlo, nakoľko my sme amatéri. Ale ako super, sme šťastní.

Foto: Karol Smatana

Žilinčania vybjovali striebornú medialu na majstrovstvách sveta v mikrofutsale
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM