Rôzne

Parádny relax a úžasné scenérie: Zo Žiliny má viesť cyklomagistrála, dôležitý krok je za nami!

Vynikajúce správy pre nadšencov jazdy na dvoch kolesách! Výstavba Rajeckej cyklomagistrály zo Žiliny do Rajeckých Teplíc je k existencii o dôležitý krok bližšie. Projekt totiž podporilo Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Slovenskej republiky vysokou finančnou čiastkou.

Ilustračný obrázok k článku Parádny relax a úžasné scenérie: Zo Žiliny má viesť cyklomagistrála, dôležitý krok je za nami!
Zdroj: Dnes24.sk

Združenie Euroregión Beskydy spolu s mestom Žilina, ďalšími obcami Rajeckej doliny a Žilinským samosprávnym krajom boli úspešní so svojím projektom Rajeckej cyklomagistrály. Projekt je zameraný na uskutočnenie euroregionálnych aktivít a vypracovanie komplexnej projektovej dokumentácie, ktorá je potrebná k vydaniu stavebného povolenia pre výstavbu tejto dôležitej cyklistickej komunikácie.

Plánovaná trasa je definitívna

Samotný projekt Rajeckej cyklomagistrály je dlhodobým plánom predstaviteľov samospráv i občianskych aktivistov. „Trasa cyklotrasy začína v katastri mesta Žilina, konkrétne v mestských častiach Bánová a Bytčica, postupne prechádza katastrálnymi územiami obcí Lietavská Lúčka, Lietava, Porúbka, Turie a Rajecké Teplice,“ uviedol hovorca mesta Žilina Pavol Čorba. Tam magistrála končí a napája sa na už existujúce miestne cyklotrasy. Príprave projektu predchádzalo viacero rokovaní mesta Žilina, spomenutých obcí a Žilinského samosprávneho kra­ja.

„Po všetkých rokovaniach je naplánovaná trasa považovaná za definitívnu. V blízkom čase bude podpísaná zmluva medzi Euroregiónom Beskydy a Ministerstvom dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Slovenskej republiky o poskytnutí a čerpaní finančného príspevku 40 000 eur, teda v maximálnej možnej výške,“ dodal Čorba. Od podpisu dohody je doba realizácie do 24 mesiacov.

Úspešný projekt cyklomagistrály

„Som veľmi rád, že Euroregión Beskydy bol úspešný s projektom Rajeckej cyklomagistrály. Trasa zo Žiliny do Rajeckých Teplíc poskytuje úžasné scenérie, no využívať bicykel na vyťaženej štátnej ceste I/64 nie je v súčasnosti pohodlné a často je pre cyklistov dokonca životu nebezpečné. Po vybudovaní cyklomagistrály bude radosť absolvovať túto trasu na bicykloch,“ povedal primátor mesta Žilina Igor Choma.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM