Soňa Vanovčanová Správy Samospráva

Osud žilinského letiska opäť na stole: Proti plánu ministerstva sa postavila župa

Ministerstvo dopravy a výstavby SR má so žilinským letiskom svoje plány. Chce ho do budúcnosti prenajať. Samospráva však vyjadrila svoj nesúhlas s plánovaným postupom prostredníctvom memoranda o spolupráci.

Ilustračný obrázok k článku Osud žilinského letiska opäť na stole: Proti plánu ministerstva sa postavila župa
Zdroj: TASR

Ministerstvo dopravy a výstavby SR (MDV) plánuje do budúcnosti prenajať žilinské letisko do súkromných rúk. Žilinský samosprávny kraj (ŽSK), Źilinská univerzita (ŽU) a Mesto Žilina podpísali memorandum o spolupráci pri rozvoji Letiska Žilina. V ňom vyjadrili snahu o zachovanie Letiska Žilina, jeho súčasnej infraštruktúry, využitia a rozvoja regiónu.

Podľa ministerstva je však z dlhodobého hľadiska nutné riešiť finančnú situáciu Letiska Žilina. Podľa účastníkov memoranda by MDV SR malo uhradiť dlhy z minulosti spoločnosti aj pri prípadnom prevode podielu akcií spoločnosti na niektorú zo zmluvných strán a garantovať finančné prostriedky zo strany MDV.

Súčasným majoritným vlastníkom Letiskovej spoločnosti a. s., ktorá vlastní a prevádzkuje Letisko Žilina je Ministerstvo dopravy SR (99,53 %) a Žilinský samosprávny kraj (0,47 %).

Samospráva má obavy o budúcnosť letiska

Podľa hovorcu ŽSK Lukáša Milana je dôležité zachovať prevádzku letiska, obnoviť pravidelnú linku a naštartovať jeho ďalší rozvoj. „Zachovanie a prevádzka medzinárodného verejného letiska sú podstatné pre rozvoj regiónu, podnikania, turizmu, prílev investícií a zo strany univerzity aj pre vedu, výskum, vzdelávanie a praktický výcvik budúcich proffesionálnych pilotov,“ uvádza hovorca.

Žilinská županka Erika Jurinová zdôraznila, že memorandom všetci traja partneri dávajú najavo MDV záujem riešiť situáciu letiska. „Máme obavy z toho, aby nedošlo k utlmeniu činnosti žilinského letiska, to by nebolo dobré pre región,“ uviedla Jurinová.

Memorandum je podľa hovorcu Milana reakciou na plány ministerstva dopravy vyhlásiť verejnú obchodnú súťaž na prenájom letiska. Zmluvné strany memoranda nepovažujú tento spôsob za najvhodnejšie riešenie.

MDV má na situáciu iný názor

Podľa hovorkyne Ministerstva dopravy a výstavby SR Karolíny Duckej nie je možné akceptovať návrh zo strany zmluvných partnerov memoranda, teda ŽSK, ŽU a Mesta Žilina, pretože nemá oporu v platnej legislatíve.

„Jediný spôsob ako je možné poskytnúť spoločnosti finančné prostriedky zo strany ministerstva sú účelové dotácie, ktorých výška je obmedzená štátnym rozpočtom a nie sú nárokovateľné. V roku 2017 bola spoločnosti poskytnutá aj štátna pomoc vo výške 200 tisíc eur vo forme zvýšenia základného imania. Najbližšie tri roky však takúto pomoc nie je možné poskytnúť vzhľadom na obmedzenia vyplývajúce z platnej legislatívy a nariadenia EÚ. Práve pre tieto obmedzené možnosti a snahu o zachovanie Letiska Žilina sa MDV SR rozhodlo riešiť nepriaznivú ekonomickú situáciu v spoločnosti nájmom jej majetku,“ zdôrazňuje Karolína Ducká, hovorkyňa MDV SR.

Ministerstvo dopravy sa odvoláva na dlhodobo nepriaznivú finančnú situáciu v Letiskovej spoločnosti Žilina, a. s.: „Zmluvné strany nenavrhli žiadny spôsob ich participácie na ďalšom rozvoji Letiskovej spoločnosti Žilina a. s., nepredložili žiadny konkrétny návrh riešenia ekonomickej situácie letiskovej spoločnosti, ktorá je vlastníkom a prevádzkovateľom Letiska Žilina,“ doplnila Ducká.

Podľa Duckej má MDV SR záujem o zachovanie letiska a uvedomuje si jeho potenciál pre rozvoj leterckej dopravy v regióne, prílev investícií, rozvoj podnikania a turizmu a v konečnom dôsledku aj pre zlepšenie ekonomickej situácie Letiskovej spoločnosti Žilina a. s. „Naším dlhodobým cieľom je zabezpečiť schopnosť prevádzky letiska a jeho rozvoj, čo môže priniesť súkromný partner s vlastným biznis modelom a možnosťou investovať vlastné zdroje mimo obmedzení štátnej pomoci. Je v našom záujme udržať funkčnosť letiska a čo najskôr stabilizovať spoločnosť,“ uzavrela Ducká.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM