Soňa Vanovčanová Rôzne Správy

Okolie Žiliny z výšky: Tri najkrajšie výhľady na Rajeckú kotlinu, FOTO

V okolí Žiliny je stále čo objavovať. A to nielen pre turistov, ale aj domácich. Napriek tomu, že navštívite jedno miesto viackrát, výhľad je zakaždým iný. Inšpirujte sa troma TOP výhľadmi nad Rajeckou kotlinou.

Ilustračný obrázok k článku Okolie Žiliny z výšky: Tri najkrajšie výhľady na Rajeckú kotlinu, FOTO
8
Galéria
Foto: Soňa Vanovčanová / Zdroj: zilina.dnes24.sk

Zima je za dverami, no vrchy do 1000 m n.m. sú v okolí Žiliny ešte stále prístupné. Ak sa chcete pokochať neskorojesenným pohľadom na okolie z výšky, využite posledné dni bez snehu na ľahšie či ťažšie prechádzky.
V každom prípade nezabudnite na kvalitnú obuv a oblečenie, keďže zimu cítiť nielen za dverami, ale aj za nechtami. Ak neplánujete vychádzky v chladnom počasí, pozrite si letnú FOTOGALÉRIU výhľadov z Kľaku.

Kam teda v tomto počasí ešte môžete zájsť?

Výstup na Skalky, Prameň (778 m n.m.)

Na Skalky, Prameň je možné výsť z Rajeckých Teplíc, prípadne z Porúbky. Z Rajeckých Teplíc je prechádzka kratšia a pohodlnejšia, i keď stúpanie je pomerne náročné. Na Skalky sa dostanete po modrej značke, ktorá začína pri hoteli Aphrodité v centre Rajeckých Teplíc asi za 1,15 hodiny. Zvoliť môžete aj zelenú značku, ktorá rovnako začína pri hoteli Aphrodité, no vedie cez jaskyňu pod Roháčmi a trasa je o pár minút dlhšia, trvá približne 1,25 hodiny. Prípadne môžete skombinovať výstup po zelenej i modrej značke. Cestou sa vám naskytnú nádherné výhľady nielen na panorámu Rajeckých Teplíc, ale na vrchole Skalky, Prameň sa otvorí krásna panoráma Lietavského hradu.

Výjdite si na Žibrid (867 m n.m.)

Na Žibrid sa dostanete napríklad z Rajeckých Teplíc, a to náučným chodníkom Rajecké Teplice – Kamenný diel – Žibrid. Chodník je dlhý 7 km a prevýšenie v oblasti do 500 m. Počas prechádzky si môžete oddýchnuť na šiestich zastávkach. Trasa je stredne náročná a možno ju prejsť za 2,5 až 4 hodiny. Jednotlivé zastávky sa venujú rieke Rajčanka, geologickému zloženiu, geomorfológii Súľovských vrchov, ekologickému systému územia, rastlinným a živočíšnym spoločenstvám, ako aj ochrane územia. V neďalekom okolí Žibridu nájdeme v lese skrytý obrov Budzogáň a užijeme si výhľady na Súľov aj Maníny, ale takisto do Rajeckej kotliny a na Lúčanskú Malú Fatru.

Užite si výhľad z vrchu Kľak (1352 m n.m.)

Kľak vyniká krásnym výhľadom, rozmanitým reliéfom a vzácnou flórou. Z jeho vrcholu je nádherný kruhový rozhľad a patrí k najkrajším vrchom Slovenska. Dostanete sa naň z viacerých miest. Modrá značka vedie z Fačkova cez Suchú dolinu do Sedla Malého Kľaku na Kľak. Na vrchol sa dostanete asi za 3 hodiny. Zelená značka vedie z Čičmianskeho rázcestia cez Sedlo Malého Kľaku, pričom na Kľak sa dostanete približne za 2,30 hodiny. Ďalšou, najrýchlejšou alternatívou z ponúkaných je žltá značka vedúca z Fačkovského sedla na Reváň, potom do Revánskeho sedla a na Kľak približne za 1,40 hodiny.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM