Soňa Vanovčanová Kultúra

Ojedinelý festival inakosti priamo na Mariánskom námestí: O čom je Inter nos?

Festival Inter nos - Medzi nami už po tretíkrát obsadil Mariánske námestie a odprezentoval verejnosti, že "inakosť" je súčasťou spoločnosti.

Ilustračný obrázok k článku Ojedinelý festival inakosti priamo na Mariánskom námestí: O čom je Inter nos?
Foto: Soňa Vanovčanová / Zdroj: zilina.dnes24.sk

Predpoludním 7. septembra bol na Mariánskom námestí slávnostne otvorený tretí ročník festivalu odlišnosti Inter nos Mezi nami. Festival naďalej poukazuje na silné stránky všetkých ľudí, na rozvoj zručností a zmyslov znevýhodnených skupín obyvateľstva a podporuje porozumenie medzi ľuďmi bez rozdielu veku, výšky, farby očí, váhy či postihnutia. Snaží sa tiež vysvetliť, že spoločnosť tvoríme všetci spolu.

„Na treťom ročníku medzinárodného festivalu Inter nos – Medzi nami by sa na Mariánskom námestí v Žiline mali ľudia zoznámiť s odlišnosťou, prestať sa jej báť a porozumieť, že je vzájomne prospešná.“ Počas otvorenia festivalu to povedala predsedníčka Správnej rady Nadácie Krajina harmónie v Žiline Soňa Holúbková.

Festival je podľa nej určený pre obyvateľov všetkých vekových kategórií. „Máme tu ľudí so zdravotným postihnutím, ľudí bez domova, deti v náhradných rodinách, organizácie podporujúce rodiny, ktorým sa narodí znevýhodnené dieťa. Ale máme tu aj talentovaných mladých futbalistov z Mestského športového klubu, knižnice, neziskové organizácie z oblasti ekológie,“ uviedla Holúbková.

Doplnila, že v rámci festivalu vystúpi aj veľká medzinárodná skupina mladých ľudí z celej Európy, ktorí počas troch dní pripravovali prezentáciu pre Žilinu. „Sú to ľudia, ktorí majú rôzne schopnosti, prišli do Žiliny v rámci mládežníckej výmeny a tvrdia, že aj umenie je začlenenie,“ podotkla predsedníčka Správnej rady Nadácie Krajina harmónie.

Na námestí v centre Žiliny ponúka festival mestské hry, súťaže, tvorivé dielne a na záver koncerty hudobných skupín, tanec a diskotéku. „Na námestí sme preto, aby sa tu stretlo čo najviac ľudí. Je to najväčší priestor v Žiline. Ale aj preto, aby sme boli viditeľní. Takže aj všetci, ktorí sa budú veľmi ponáhľať a nebudú sa môcť na festivale zúčastniť, môžu nám venovať svoje kroky a my ich na konci dňa spočítame,“ dodala Holúbková.

Festival nadviazal na štvrťstoročie medzinárodného festivalu tvorivosti a fantázie Jašidielňa, ktorý sa do roku 2014 konal v Žiline a bol zameraný hlavne na ľudí s mentálnym postihnutím.

Inter nos - Žilina
11
Galéria
Foto: Soňa Vanovčanová / Zdroj: zilina.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM