Správy

Odklepnuté žilinskými poslancami: ZŠ Hollého zrejme končí, dôvody vnútri

Sedemdesiat žiakov Základnej školy (ZŠ) Hollého v Žiline by malo začať školský rok 2017/2018 v nových školách. Prečítajte si bližšie informácie.

Ilustračný obrázok k článku Odklepnuté žilinskými poslancami: ZŠ Hollého zrejme končí, dôvody vnútri
Zdroj: TASR

Poslanci mestského zastupiteľstva (MsZ) odsúhlasili vyradenie tejto školy zo siete škôl a školských zariadení z integračných a ekonomických dôvodov. Na tlačovej konferencii o tom dnes informoval primátor Žiliny Igor Choma.

Dlhodobo nie je naplnená

Kapacita školy 250 miest podľa neho nie je dlhodobo naplnená na 100 percent, v súčasnosti ju navštevuje 70 žiakov. „Plán je umiestniť žiakov do deviatich ZŠ v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta. V marci bolo stretnutie zástupcov mesta s rodičmi žiakov, na ktorom sa prerokoval organizačný postup začlenenia žiakov do nových škôl. Do nových škôl budú umiestnení po jednom, maximálne dvoch do jednej triedy,“ uviedol žilinský primátor.

Začleniť do bežných tried

„Školu navštevujú v posledných rokoch najmä žiaci zo sociálne znevýhodneného prostredia a marginalizovanej skupiny a dochádza k ich ‚vyčleneniu‘ z bežného školského prostredia. Stráca sa u nich pozitívna motivácia k lepším výchovno-vzdelávacím výsledkom. Aj z tohto dôvodu sa mesto snaží o začlenenie týchto žiakov do bežných tried, čo je z pohľadu odborníkov najlepšia cesta, ako zlepšiť ich vzdelávacie výsledky, sociálne a hygienické návyky a znížiť kriminalitu,“ podotkol Choma.

Materská škola ostáva

Doplnil, že v priestoroch ZŠ ostáva materská škola a okrem nej tam chce mesto vytvoriť kreatívne centrum, na ktoré chce získať financie z európskych fondov. „Priestory chceme využiť aj na činnosť občianskych združení, ktoré by si vedeli predstaviť, že jednu triedu by mali v trvalej starostlivosti. Verím, že škola bude stále plná. Chcem ale zdôrazniť, že toto nie je prioritné. V prvom rade nám ide naozaj o integráciu rómskych detí medzi väčšinové obyvateľstvo,“ zdôraznil žilinský primátor.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM